Gezondheidseffecten van Guarana

Gezondheidseffecten van Guarana

Guarana (Paullinia cupana) is een klimplant en lid van de esdoorn familie. Inheems in het Amazonebekken, is de meerderheid van de guarana geteeld voor commerciële doeleinden geteeld in Brazilië. De zaden van de vrucht zijn befaamd om verschillende effecten op de gezondheid, zoals de mogelijkheid om de cognitie te verbeteren en het bevorderen van gewichtsverlies te bezitten. Naast het leveren van tweemaal de hoeveelheid cafeïne dan koffie bonen, de zaden bevatten alkaloïden theobromine en theofylline.

Cognitieve effecten

Onderzoek naar de gezondheidseffecten van guarana bevatten een bijzondere belangstelling voor de mogelijke cognitieve effecten van de plant, met name in termen van verbeterde het geheugen en alertheid. Als eerste onderzoek bleek dat guarana verbeterd geheugen terugroepen bij ratten in vergelijking met een placebo, de Britse medische wetenschappers op zoek naar de effecten van guarana te testen op het centrale zenuwstelsel bij mensen. Hun bevindingen, gepubliceerd in het 21 januari 2007, nummer van het Journal of Psychopharmacology, toonde aan dat lage doseringen van ongeveer 75 mg guarana duidelijk verbeterde alertheid, het geheugen en de stemming.

Weight Loss

In een studie uit 2001 uitgevoerd aan de Charlottenlund Medisch Centrum in Denemarken, 44 obese, maar verder gezonde mensen deel aan een placebo-gecontroleerde studie waarin ze ofwel kregen een kruiden combinatie van guarana, yerba mate en damiana of een placebo. Het onderzoeksteam, onder leiding van Dr Torben Andersen, bleek dat de proefpersonen aan te vullen met de kruiden formule verloren een gemiddelde van £ 11 binnen 45 dagen. In tegenstelling, de placebogroep verloor slechts gemiddeld £ 1 in hetzelfde tijdsbestek. Een interessante kanttekening bij deze bevindingen is dat de proefpersonen ervaren ook een langere gevoel van vol gevoel als gevolg van een vertraagde maaglediging van maximaal 20 minuten.

Cellulite Reductie

In een ander onderzoek met muizen aangevuld met ofwel geconjugeerd linolzuur (CLA) of guarana en CLA, onderzoekers opgemerkt aanzienlijke verkleining van vetcellen in beide groepen binnen 6 weken, suggereert een mogelijke behandeling van cellulitis. Echter, de groep behandeld met guarana en CLA vertoonden een 50 procent grotere vermindering van vet cel grootte. Verdere details van dit onderzoek is te lezen in het nummer van het Journal of Nutrition mei 2002.

Andere vorderingen

Bijkomende voordelen voor de gezondheid van guarana nog niet onderbouwd door klinisch onderzoek onder meer de behandeling van migraine, reuma, zenuwpijn en arteriosclerose.

Side Effects

Sinds guarana bevat een aanzienlijke hoeveelheid cafeïne, kunnen sommige mensen ongewenste bijwerkingen, vooral bij hoge doseringen. Voorkomende bijwerkingen zijn onder andere angst, hyperactiviteit, hartkloppingen en slapeloosheid. Daarnaast moet dit kruid tijdens zwangerschap en borstvoeding te worden vermeden.