Gebarsten lippen & Lijster

Gebarsten lippen & Lijster

Onze monden zijn een van de meest opvallende kenmerken van onze gezichten. We gebruiken ze elke dag voor het praten, eten of zelfs zoenen onze geliefden. Bepaalde medische aandoeningen, zoals spruw of schrale lippen, kan elk van deze activiteiten gênant of zelfs pijnlijk maken.

Lijster

Spruw is een schimmelinfectie van de mond. Romige witte vlekken kunnen verschijnen op de tong, de wangen en de keel van een persoon met spruw. Volgens de Mayo Clinic, spruw komt vooral voor bij kinderen of mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem, zoals een persoon met AIDS.

Gebarsten lippen

Gebarsten lippen kunnen witte huidschilfers produceren op het oppervlak van de lippen en kan de lippen kraken en bloeden. Gebarsten lippen kunnen voordoen op iedereen, en zijn meestal een gevolg van het milieu. De National Institutes of Health meldt dat de blootstelling aan de zon, wind of droge lucht kan leiden tot schrale lippen worden.

Verhouden zij zich?

Hoewel u tegelijkertijd spruw en gebarsten lippen kunnen ervaren, is het onwaarschijnlijk dat de voorwaarden zijn verbonden. De gist die spruw veroorzaakt vereist een warme, vochtige omgeving, zoals de binnenkant van de mond en keel. Gebarsten lippen worden veroorzaakt door drogen omstandigheden in de omgeving.

Cheilosis

Volgens de Columbia University College of Dental Medicine, als de hoeken van je mond zijn rood, barsten, schilferen of bloeden, het kan een aandoening die bekend staat als cheilosis zijn. Deze voorwaarde kan worden gerelateerd aan spruw, omdat het een schimmelinfectie in vochtige hoeken van de lippen.

Behandelingen

Behandel gesprongen lippen door het toepassen van lippenbalsem en bevochtigen van het huis om droge omstandigheden te verwijderen. Draag een lippenbalsem met zonnebrandcrème, terwijl buiten om te voorkomen dat gebarsten lippen van terugkerende. hrush en cheilosis kunnen worden behandeld met schimmeldodende medicijnen. Echter, beide condities worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening (zoals diabetes of AIDS), dus is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen om de oorzaak van de infectie te bepalen.