Fytoplankton & Glaucoom

Carotenoïden zijn bekend voor het voorkomen van oogziekten zoals glaucoom. Deze stoffen, rijk aan anti-oxidanten, in veel groenten, zoals tomaten, wortel zand maïs, en ook in sommige soorten fytoplankton of micro-algen.

Carotenoïden

Planten en andere fotosynthetische organismen, zoals fytoplankton, produceren meer dan 600 verschillende carotenoïden, waarvan er twee groepen: xanthophylen (met zuurstof) en carotenen (die geen zuurstof).

Carotenoïden zijn organische pigmenten, normaal geel, rood en oranje. Wetenschappers kunnen ook deze in een laboratorium, zegt Dr John Minatelli.

Astaxanthine

Astaxanthine is een rood-oranje carotenoïde in de pigmenten van zalm, krab, krill en in de micro-alg Bloedregenalg, één van de rijkste bronnen van de stof.

Hoge antioxidant potentieel astaxanthine is gerelateerd aan oculaire gezondheid en de preventie van glaucoom, kanker en neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer. De stof is een van de weinige carotenoïden kan de bloed-hersenbarrière, beschikbaar zijn voor de ogen en andere organen.

Protection Mechanism

Bloedregenalg produceert astaxanthine om zichzelf te beschermen tegen de ultraviolette straling van de zon.

In het oog, Astaxanthine werkt op dezelfde wijze beschermt het menselijke netvlies (de inwendige huid in contact met de optische zenuw) van milieuschade.

Glaucoma

Glaucoom is een ernstige ziekte die progressief, onomkeerbaar verlies van het gezichtsvermogen veroorzaakt door schade aan de zenuwen als deze niet behandeld. Volgens het National Eye Institute, als het enige symptoom is het geleidelijke verlies van het gezichtsvermogen, frequente check-ups zijn aan te raden om de ziekte te voorkomen. Glaucoom is de belangrijkste oorzaak van blindheid onder Afro-Amerikanen. Echter, indien vroeg genoeg ontdekt, is het mogelijk om de ontwikkeling te stoppen door middel van chirurgie en laserbehandeling.

Commercialisering

Afgezien van het gebruik ervan in de medische industrie, Astaxanthine is ook een kleurstof in dierlijke en vis gerechten, onder de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).