Fytoöstrogen Properties of Soy

Sojabönor och produkter av dem innehåller isoflavonoid fytoöstrogener, kemikalier som beter sig som det kvinnliga hormonet östrogen i kroppen. Soja fytoöstrogener kan förbättra en persons kardiovaskulär hälsa, minska klimakteriebesvär och förbättra benhälsa. Forskningsstudier finner motstridiga resultat när man studerar om fytoöstrogener i soja ökar en kvinnas risk för bröstcancer.

Typer

Soja isoflavonoid fytoöstrogener aktiveras i människor som äter livsmedel som innehåller sojabönor, sojatillskott och andra sojaprodukter. Att äta edamame, en populär framställning av ångade sojabönor, serveras ibland saltad och i sina baljor, ger näring åt kroppen med isoflavonoiden fytoöstrogener. Sojamjölk, tofu, vegetarisk kött och ost substitut gjorda med soja och sojamjöl alla försörjnings fytoöstrogener. Som en ersättning för eller förutom att äta sojabaserade livsmedel, soja kosttillskott i form av kapslar eller pulver försörjnings fytoöstrogener.

Signifikans

Sjunkande nivåer av det kvinnliga könshormonet östrogen hos postmenopausala kvinnor är ansvariga för de ökande riskerna för hjärtsjukdomar och benskörhet kvinnor möter när de blir äldre. Kvinnor som går igenom klimakteriet och upplever sänkta östrogennivåer upplever obehagliga symptom som vaginal torrhet och värmevallningar. Tyvärr en vanlig behandling för dessa effekter, post-menopaus östrogenbehandling, ökar risken för bröstcancer, Alzheimers sjukdom, stroke, blodproppar och andra hygienkrav. Post-menopausala kvinnor komplettera sin kost med soja för att undvika biverkningar av hormonersättningsterapi. Andra kvinnor rapporterar en förbättring av PMS-symptom och även bröst tillväxt samtidigt som soja. Vissa resultat visar soja som ett lyft för fertilitet.

Effekter

Forskare inte helt förstå effekterna av soja fytoöstrogener på en kvinnas kropp. Enligt Cornell University Sprecher Institutet för jämförande Cancer Research, studerar rapport soja fytoöstrogener både ökande och minskande risk bröstcancer. Forskning inom både djur och människor tyder tillskott med soja förbättrar kolesterolnivåer och artär funktion, eventuellt minska risken för hjärtsjukdomar. Efter klimakteriet, kan östrogenliknande effekt av soja minska en kvinnas risk för osteoporos. Ersätta sojaprotein för animaliskt protein resulterar i en lägre kaloriintag och därmed uppmuntra viktminskning.

Teorier / Spekulationer

Asiatiska kvinnor som konsumerar dieter naturen har en hög sojaprodukter upplever mildare klimakteriet symtom och har lägre bröstcancer än kvinnor i USA. Denna statistik orsakar forskare för att undersöka de potentiella fördelarna med soja om kvinnors hälsa. Forskare planerar ytterligare studier för att bekräfta om fytoöstrogener förbättrar hälsan, och på vilka doser.

Varning

På grund av östrogenliknande effekter, kan soja fytoöstrogener interagera med läkemedel som innehåller östrogen såsom hormonbehandling eller p-piller. Kontrollera med en läkare innan du lägger något kosttillskott. En kvinna som är gravid eller ammar bör inte ta soja fytoöstrogener. Rapportera eventuella allergiska reaktioner efter att ha ätit sojaprodukter eller ta soja tillskott till en läkare. Bröstcancer överlevande bör undvika soja tillskott tills vidare forskning utesluter ett samband mellan soja och bröstcancer risk. Män som tar stora doser av fytoöstrogener kan uppleva bröst tillväxt eller sänkas testosteron.