Fysiologische Impact van Hyperbilirubinemie

Fysiologische Impact van Hyperbilirubinemie

Hyperbilirubinemie verwijst naar de toestand waarin een te hoog gehalte aan bilirubine wordt gevonden in het bloed. Bilirubine is de stof die als oude rode bloedcellen worden afgebroken, een proces genaamd hemolyse. Bilirubine is geel van kleur, waardoor het geel worden van de huid en de ogen, een opvallend kenmerk van hyperbilirubinemie. De gemeenschappelijke term voor deze vergeling is geelzucht. Etiologie of oorzaak van de schade, kan pre-lever-, lever- of post-lever zijn.

Bilirubine Metabolisme

Onder normale omstandigheden wordt bilirubine in beslag genomen door de lever nadat het is vrij in het bloed. De lever concentreert vervolgens, waardoor het in de gal. Gal verlaat de lever via galwegen, wordt opgeslagen in de galblaas en uitgescheiden in de dunne darm wanneer nodig. Gal helpt emulgeren vetten en varieert van een groen naar geel-bruine kleur. Bilirubine wordt uiteindelijk uitgescheiden als ontlasting. Een kleine hoeveelheid bilirubine wordt eveneens geabsorbeerd uit de darm terug in het bloed; wordt opgenomen door de nieren en wordt onderdeel van urine en wordt uitgescheiden.

Pre-Lever Geelzucht

Pre-hepatische geelzucht wordt veroorzaakt door pathologie voorkomen in het bloed, waardoor verhoogde hemolyse. Het lichaam verhoogt de vorming van rode bloedcellen in een poging te compenseren voor de verhoogde snelheid van hemolyse. Dit resulteert in een abnormaal groot aantal jonge rode bloedcellen in het bloed. Pre-hepatische geelzucht wordt gekenmerkt door bleekheid, licht geel worden van de huid en ogen, en een vermindering van de rode bloedcellen (anemie). De milt kan vergroot. Hoewel zeldzaam, kan deze aandoening een genetische oorzaak hebben, aangeduid als genetische hyperbilirubinemie.

Gestoorde Geelzucht

Als geelzucht wordt veroorzaakt door het falen van de lever celfunctie of een obstructie in lever galwegen, wordt het genoemd de lever geelzucht. In levercel falen, productie van bilirubine is normaal, maar het zich ophoopt in het bloed veroorzaken van hyperbilirubinemie. Dit kan worden veroorzaakt door virale infecties zoals hepatitis, cirrose en leverkanker door bepaalde vergiften, alcoholisme en drugs. Hepatische geelzucht kan optreden als gevolg van levercel zwelling welke kanalen blokkeert binnen de lever te voorkomen dat de normale stroom van gal. Het wordt meestal veroorzaakt door levercellen ontsteking, trauma, infecties en bepaalde geneesmiddelen. Als geelzucht wordt veroorzaakt door obstructie, wordt het genoemd "intrahepatische obstructieve geelzucht."

Post-Lever Geelzucht

Geelzucht kan ook worden veroorzaakt door gal obstructie zich in de galwegen (buiten de lever). Typisch, post-hepatische geelzucht ontstaat door galstenen, pancreatitis en alvleesklierkanker. Bleke ontlasting en donkere urine wijst op een post-hepatische oorzaak van hyperbilirubinemie.

Neonatale geelzucht

Hyperbilirubinemie bij pasgeborenen geclassificeerd als fysiologische of niet-fysiologische. Fysiologische geelzucht optreedt in 50 tot 60 procent van alle pasgeborenen in de eerste dagen van het leven, zoals gerapporteerd door de Universiteit van Californië in San Francisco Children's Hospital. Dit type geelzucht niet-pathologische en algemeen duurt slechts een paar weken en geen problemen voor de zuigeling te veroorzaken, maar er is een klein risico van bilirubine encefalopathie.

Geelzucht verschijnen binnen 24 uur, die langer dan een week en gepaard gaat met oplopende bilirubine wijst op een pathologische aandoening, zoals een infectie, Rh incompatibiliteit, vroeggeboorte of aangeboren aandoeningen zoals herpes, syfilis of cytomegalovirus (CMV).

Gilbert's syndroom

Een erfelijke genetische aandoening, het syndroom van Gilbert veroorzaakt inadequate verwerking van bilirubine. Over het algemeen zijn er geen symptomen, maar sommige doen ervaren ze. Symptomen gemeen syndroom van Gilbert omvatten huid vergeling, vermoeidheid, buikpijn en algemene zwakte. Diagnose gaat om een ​​bloedtest voor bilirubine, complete bloedbeeld en de lever studies.