Fysiologie van coronaire hartziekte

Een groot aantal risicofactoren combineren met de fysiologische neiging van coronaire hartziekte (CAD) een ziekte die verergert ouder initiëren.

Identificatie

CAD wordt veroorzaakt door de ophoping van cholesterol afzettingen langs de binnenste laag van de kransslagaders. Deze vetophopingen kunnen ontwikkelen in de kindertijd en blijven indikken en vergroten de gehele levensduur, volgens de Universiteit van Virginia Health System.

Betekenis

De opbouw dat zich ophoopt in de slagaders heet plaque. Als deze groei doorzet, het vernauwt en blokkeert kransslagaders, culminerend in de aandoening die bekend staat als atherosclerose of "verharding van de slagaders."

Effecten

De pathogenese van atherosclerose wordt verondersteld te beginnen met een verwonding aan het vasculaire systeem dat groei beschermende plaque bevordert. "De initiële schade kan mechanisch (pure stress) zijn, biochemische (bv lipoproteïnen, tabak), en mogelijk besmettelijke (bijvoorbeeld virussen, Chlamydia)," schrijft Eric Awtry, Arjun V. Gururaj, en Melanie Maytin in het boek "Blueprints in Cardiology ".

Risicofactoren

Gevorderde leeftijd, geslacht (man), familiegeschiedenis van CAD, ras, roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, obesitas, diabetes, stress en gebrek aan beweging zijn allemaal factoren die bijdragen in de fysiologie van coronaire hartziekte.

Resultaat

Plaque kan breken en coronaire of halsslagaders volledig belemmeren, wat resulteert in een hartaanval of beroerte. "De schouder is de plaats waar de meeste plaques verliezen hun integriteit of breuk," volgens The Cleveland Clinic.