Fysieke effecten van grote hoogte

Fysieke effecten van grote hoogte

Snel verplaatsen van lagere hoogten tot hogere degenen kunnen veroorzaken onaangename fysieke symptomen en soms gevaarlijke omstandigheden de gezondheid. De symptomen zijn zo goed herkend hebben ze een naam: Acute Mountain Sickness (AMS). Niet iedereen ervaart AMS bij de overgang naar hoger gelegen gebieden en geen bekende reeks van factoren bestaat om te bepalen wie AMS zal ontwikkelen en wie niet. Gezondheidsrisico's afgezien van AMS kan ook het gevolg zijn van de resterende op grote hoogten.

Fysieke oorzaken van AMS

Mensen beginnen te ervaren symptomen van AMS op ongeveer 4.000 meter boven de zeespiegel. Zoals u in de hoogte stijgen, de barometrische druk van de lucht daalt en de lucht wordt dunner; dat wil zeggen, het bevat minder zuurstof. Dit betekent dat wanneer je inademt, neemt u in minder zuurstofmoleculen en moet sneller ademen om voldoende zuurstof te krijgen. Nog sneller ademhalen zal niet geheel vervangen van uw zuurstof niveau, echter, dus je lichaam moet werken met minder zuurstof dan normaal. Lagere luchtdruk veroorzaakt ook haarvaten in het lichaam gaan lekken, hoewel de reden daarvoor is onbekend.

Fysieke symptomen van AMS

Fysieke symptomen van AMS zijn heel vervelend, maar de meeste zijn niet levensbedreigend. Zij omvatten ernstige hoofdpijn, duizeligheid, vermindering of verlies van eetlust, slapeloosheid, zwakte, vermoeidheid, lusteloosheid en misselijkheid. Kinderen kunnen braken. Bij zeer grote hoogte, meestal rond de 10.000 meter boven de zeespiegel, het vermogen om goed te denken, of cognitieve functie, kan worden aangetast. Vanwege de verminderde luchtdruk, kan het lekken van capillairen veroorzaakt vochtophoping in de hersenen en longen. Als dit niet behandeld wordt, kan deze aandoening blijken dodelijk.

Andere Fysieke effecten

De lucht droger op grotere hoogte, wat resulteert in ten minste twee omstandigheden die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Een van deze is uitdroging, die je kunt voorkomen door het drinken van meer vloeistoffen dan je normaal zou doen. De droge lucht kan ook leiden tot de temperaturen dalen 's nachts. Als je niet goed uitgerust voor zeer koude nachten, kan je onderkoeling ervaren. Ernstige zonnebrand kan ook optreden op grotere hoogte, omdat de dunnere atmosfeer blokken minder ultraviolette stralen.

Verergering van Fysieke effecten

Uitdroging veroorzaakt gerelateerde symptomen van AMS, zoals hoofdpijn. Alcohol en andere depressiva - zoals slaapmiddelen - kan vergroten de symptomen van AMS, omdat ze de neiging om de ademhaling te verlagen. Het kooldioxide in tabak vermindert de hoeveelheid zuurstof in het bloed, die verder kan beschadigen een reeds verlaagde zuurstoftoevoer. Mensen met hart-, long- en vaatziekten kan AMS symptomen sneller te ervaren en hun symptomen kunnen erger zijn dan die zonder deze uitdagingen.