Fot stress fraktur Behandling

Stressfrakturer i foten är hårfina sprickor i benet som utvecklas genom överanvändning, felaktig användning eller som en del av en pågående degenerativ process. De uppträder vanligtvis under de metatarsalbenen, som är ben som ansluter tårna till mitten av foten, men kan också finnas i hälen, vristen (talus) eller i ett ben i mellanfoten kallas strålbenshälta. Behandlingsalternativ för stressfraktur varierar med plats och svårighetsgrad av skadan.

Egenvård inför ett läkarbesök

Enligt American Academy of Orthopaedic Surgeons, potentiella symtom på ett utvecklingsstressfraktur kan bara ont i foten under dagliga fysiska aktiviteter, smärtor som ökar när du placerar vikten på foten och minskar när du vilar, svullnad och ömhet på toppen av din fot, och blåmärken. Om du upplever något av dessa tecken, se din läkare för en ordentlig diagnos. Före din tid, kan du ta ett antal steg för att minska obehag och chanser att ytterligare skada. Först avbryta eventuella motion eller idrottsaktiviteter och vila foten så mycket som möjligt. Om du kan, hålla foten förhöjda ovanför ditt hjärta, och tillämpa is förpackningar med 20 minuters maximiintervaller. Se till att hålla någon is borta från direkt kontakt med huden. Du kan tillfälligt ta upp någon smärta eller inflammation med hjälp av over-the-counter icke-steroida antiinflammatoriska (NSAID) läkemedel såsom ibuprofen eller naproxen.

Aktivitet Modifieringar

Om din läkare gör en stressfraktur diagnos, han sannolikt kommer att börja behandlingen med den mest konservativa metoden som ger lindring och läkning. Centralt för denna metod fortsätter resten av foten. Om du är en idrottsman, eller är på annat sätt fysiskt kraftfull, kan du söka alternativa aktiviteter som inte tillför till belastningen på foten. Alternativen omfattar simning och cykling. Vanligtvis måste du följa den här ändrade träningsprogram för allt från två till åtta veckor.

Skodon Modifikationer och avgjutningar

För att skydda foten under läkning, kan din läkare föreslå att använda speciellt modifierad skodon som trä- eller stela sulor skor eller sandaler. Han kan också placera en tillfällig fraktur stag inne i skon. Om du skadar din femte metatarsal, talus eller strålbenshälta ben, kan din läkningstiden öka kraftigt. För att ge tillräckligt skydd under denna process, kan din läkare sätta din fot och fotled i en gjuten. Om så är fallet, kommer du också att behöva använda kryckor eller käpp för att hålla din vikt av din drabbade benet.

Kirurgi

I vissa fall kan operation behövas för att korrekt reparera en stressfraktur. Om detta är sant för dig, kommer din kirurg använda interna skruvar, stift eller plattor för att immobilisera din brutet ben under läkningsprocessen.

Återhämtning

Korrekt återhämtning är en viktig del av behandlingen stressfraktur. Som du läka, kommer din läkare att ge dig riktlinjer för en återgång till aktivitet. Det är mycket viktigt att du följer dessa riktlinjer, och placera inte onödig belastning på foten i förtid. Re-skada är en betydande risk, och kan leda till bestående smärta eller dysfunktion.