Feiten over leukemie bij kinderen

Feiten over leukemie bij kinderen

Volgens de American Cancer Association, leukemie bij kinderen is zeldzaam. Zij schat dat 3.500 kinderen het zelfs nog zal ontwikkelen in 2009, is het de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen. Afhankelijk van het type van leukemie een kind, de vijf jaar overlevingspercentage tussen 50 tot 80 procent. Als u een voorgeschiedenis van leukemie in je familie of je hebt gemerkt een aantal vreemde symptomen in uw kind, moet je de feiten over leukemie bij kinderen te leren kennen.

Soorten

Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van leukemie bij kinderen. Acute myeloïde leukemie (AML), minder vaak. Acute vormen van leukemie bij kinderen hebben de neiging om snel te ontwikkelen. Chronische myeloïde leukemie (CML) en chronische lymfatische leukemie (CLL) zijn niet echt dat veel kinderen gezien. Ze groeien langzamer dan acute leukemie. Juveniele myelomonocytenleukemie (JMML) is zeldzaam. De groei valt tussen acute en chronische leukemie.

Oorzaken

Beenmerg creëert stamcellen, die zich ontwikkelen tot rijpe bloedcellen. Wanneer een kind leukemie, de stamcellen een overvloed van witte bloedcellen, en ze verdringen de ruimte voor gezonde cellen. Volgens de American Cancer Association, onderzoekers weten nog steeds niet waarom dit gebeurt. Hoewel risicofactoren zoals het syndroom van Down, de blootstelling aan straling en orgaantransplantatie kan bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Een kind van wie broer of zus had ook leukemie kunnen zijn op een hoger risico.

Symptomen

Als een kind leukemie, kan ze vaak moe vanwege het gebrek aan rode bloedcellen. Omdat ze niet de normale witte bloedcellen hebben, kunnen zij niet in staat zijn om gemakkelijk te bestrijden koorts of infecties. En omdat de abnormale witte bloedcellen worden verdrongen van de bloedplaatjes, kan ze blauwe plekken of gemakkelijk bloeden. Andere symptomen zijn pijn in de botten of gewrichten, een gezwollen buik, gewichtsverlies of moeite met ademhalen. Als u een combinatie van deze symptomen bij uw kind opmerkt, neem dan direct contact op met uw arts.

Diagnose

Als een arts vermoedt leukemie, zal hij een volledig onderzoek te doen, met inbegrip van een bloedonderzoek. De bloedtelling bepaalt of het kind ontbreekt in rode bloedcellen en bloedplaatjes en of er te veel witte bloedcellen. Vervolgens wordt een beenmerg biopsie gedaan. Tijdens deze procedure, wordt een naald ingebracht in een bot, en een monster van het beenmerg wordt verwijderd. Een laboratorium onderzoekt het monster om te zien welke soorten cellen leven in het merg. Een gecomputeriseerde tomografie (CT) scan of een X-ray geeft de arts als de leukemie heeft verspreid. En als hij wil zien of het is uitgezaaid naar de spinale vloeistof, zal hij een lumbale punctie-test te doen.

Behandeling

De behandeling zal beginnen zodra het kind is gediagnosticeerd en de arts weet welk stadium van leukemie het kind in. Behandeling kan duren 2 1/2 tot 3 jaar en kan onder meer chemotherapie en bestraling. In gerichte medicamenteuze behandeling, worden bepaalde medicijnen aan het kind om delen van de kankercellen te bestrijden. Het kan worden gecombineerd met chemotherapie. Beenmerg transplantaties worden gedaan wanneer er een risico op recidief of een recidief net heeft plaatsgevonden.