Feiten over de Ziekte van Hodgkin

Ziekte van Hodgkin, ook wel Hodgkin lymfoom, een kanker van het lymfatische systeem weert infecties in het lichaam. Ziekte van Hodgkin is goed voor minder dan 1 procent van de kankers gediagnosticeerd jaarlijks in de VS, met 7.800 nieuwe gevallen gemeld elk jaar, volgens de 2009 schattingen van de American Cancer Society.

Oorzaken

Er zijn enkele risicofactoren voor de ziekte van Hodgkin, waardoor het moeilijk te voorspellen. Deze factoren zijn genetische aanleg, infectie met het Epstein-Barre virus en geslacht (mannen hebben een hoger risico).

Diagnose

Ziekte van Hodgkin is gediagnosticeerd door biopsie van een lymfeknoop. Het wordt onderzocht onder een microscoop door een patholoog om te controleren op kankercellen en het stadium van de kanker te bepalen.

Symptomen

Symptomen zijn onder meer pijnloze vergroting van de lymfeklieren, nachtzweten, onverklaarbare koorts, pijn in de rug en jeukende huid.

Behandeling

Chemotherapie en bestraling worden gebruikt om de ziekte van Hodgkin behandelen. Chemotherapie geneest 90 procent van de nieuw gediagnosticeerde gevallen, volgens de American Cancer Society.

Prognose

De prognose voor de ziekte van Hodgkin is zeer goed, met een 85 procent vijf-jaars overlevingskans, volgens de American Cancer Society. Jongere patiƫnten en degenen die in de eerdere enscenering van de ziekte een betere prognose.

Beroemde Lijders

Beroemde mensen met de ziekte van Hodgkin zijn onder andere hockey superster Mario Lemieux en senator Arlen Specter. Hall of Fame Baseball speler Roger Maris stierf van Hodgkin lymfoom in 1985 op de leeftijd van 51.