Fakta om den mänskliga hjärnan

Den mänskliga hjärnan är den mest komplicerade organ i människokroppen och är ansvarig för många drag såsom personlighet, känslor, språk, tankar och förmågan att upprätthålla minnen. En fascination för att förstå komplexiteten i hjärnan har gett oss många fakta.

Storlek

Även en vuxen mänskliga hjärnan väger cirka tre pounds, det är en av kroppens största organ.

Signifikans

Hjärnan är ansvarig för personlighetsdrag, förmågan att tänka, lära, flytta, höra, se och styr andra kroppsfunktioner som andning, avkänning, matsmältning och beteende.

Komposition

Den mänskliga hjärnan består av en Jello liknande massa av fett och protein, som innehåller så många som 100 miljarder neuroner, eller nervceller och miljontals nervfibrer.

Delar av hjärnan

Två separata avsnitt utgör den mänskliga hjärnan: storhjärnan och lillhjärnan. Storhjärnan är den största och är dessutom uppdelad i två halvor, även kallade halvklot.

Funktion

Varje del av den mänskliga hjärnan har en specifik funktion och medan vaken, genererar energi som kan tända en glödlampa.

Missuppfattning

En vanlig missuppfattning om den mänskliga hjärnan är att konsumera mindre än sex glas vatten om dagen kommer att resultera i krympning av hjärnan.