Emotionele Effecten van Natuurlijke Vs. TL-verlichting

Emotionele Effecten van Natuurlijke Vs.  TL-verlichting

Overwegende dat natuurlijk licht is essentieel voor al het leven op aarde, kan koel-wit tl-licht, ook gewoon bekend als TL-verlichting, negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben, suggereert Magda Havas, een professor in de milieu-studies aan de Trent University. Frequente blootstelling kan leiden tot verhoogde stress en andere vormen van emotionele instabiliteit. Fluorescentieverlichting beïnvloedt psychische deel omdat, anders dan natuurlijke verlichting, wordt een bijna geen straling in het ultraviolette gebied van het elektromagnetische spectrum. Blootstelling aan blauw en ultraviolet licht helpt de hersenen te stabiliseren stemming. TL-verlichting straalt ook een magnetron, die volgens Havas, kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Natuurlijke verlichting

Natuurlijk licht komt van de zon of de maan. Ongeveer de helft van de zonnestraling de zon ligt in het zichtbare gebied van het elektromagnetische spectrum en de andere helft ligt in het nabije infrarood en ultraviolet delen van het spectrum. Moonlight is zonlicht dat de maan slaat en vervolgens bereikt de aarde.

TL-verlichting

TL-verlichting straalt licht dat wordt onevenwichtig in het elektromagnetische spectrum. Vrijwel geen van de straling van fluorescentielampen ligt in het ultraviolette gebied van het spectrum, en sommige ligt in de magnetron bereik van de lage frequentie langgolvige radiogolven en infrarode golven. Full-spectrum tl-verlichting spiegels bronnen van het daglicht met de uitstoot in alle delen van het visuele spectrum en een aantal in het infrarood en ultraviolet bereiken.

Gezondheidseffecten van Natuurlijke Vs. TL-verlichting

Ongeabsorbeerde ultraviolette straling kan weefselschade, oogletsel veroorzaken en het bevorderen van huidkanker. Maar ultraviolette straling lijken ook gunstige effecten op het welzijn hebben. John Ott, directeur van de Environmental Health and Light Institute in Sarasota, Florida, en een pionier in het analyseren van de effecten van kunstlicht op de gezondheid, meldt dat muizen voortdurend blootgesteld aan het volledige lichtspectrum hebben een langere levensduur omspant dan muizen die opgroeien onder tl verlichting met weinig straling in het ultraviolette gebied van het elektromagnetische spectrum.

Onderzoek naar de psychologische effecten van kunstlicht

Onderzoekers hebben de vraag hoe lichtomstandigheden beïnvloeden geestelijke stabiliteit voor decennia bestudeerd. In de jaren 1940, Luckiesh en Moss onderzocht hoe vijfde- en zesde-klassers in goed verlichte en slecht verlichte klaslokalen uitgevoerd op de Nieuwe Stanford Prestatie Test. Degenen die in goed verlichte klaslokalen scoorden significant hoger dan die in slecht verlichte klaslokalen. Sindsdien hebben vele onderzoekers de effecten van de TL-verlichting bestudeerd. In een 2002 Guardian Nieuwsbericht, Michaele Wynn-Jones onderzocht tl-verlichting in de gevangenissen. Wynn-Jones concludeerde dat TL-verlichting is een waarschijnlijke oorzaak van de hoofdpijn, depressie en slaapstoornissen gevangenen vaak ervaren.

Symptomen en risico's

Volgens onderzoekers van het HESE project, de meest voorkomende symptomen van het hebben van zijn blootgesteld aan te veel tl-verlichting en te weinig natuurlijke verlichting zijn hoofdpijn, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, slapeloosheid en ongepast gedrag. John Ott merkt verder op dat continue blootstelling aan TL-verlichting kan leiden tot een uitputting van de stof in de hersenen serotonine. Bekend als een stemmingsstabilisator, serotonine helpt om stemmingsstoornissen te houden zoals gegeneraliseerde angststoornis en depressie op de baai. Uitputting van de natuurlijke hulpbronnen van serotonine in de hersenen kan dus ernstige en langdurige gevolgen voor de emotionele stabiliteit.

Het voorkomen

De beste manier om de nadelige gevolgen van fluorescentielampen voorkomen is om blootstelling aan natuurlijk licht verhogen. Volgens Ott, full-spectrum tl-verlichting heeft minder nadelige gevolgen voor de gezondheid dan koel-wit tl-licht. Full-spectrum fluorescerend licht uitzendt enige straling golven in het ultraviolette gebied van het elektromagnetische spectrum. Maar zelfs full-spectrum tl-verlichting zendt sommige microgolfstraling. Onderzoekers moeten nog steeds aan de gevaren van blootstelling vast te stellen in full-spectrum tl-verlichting.