Effekterna av cerebral pares

Cerebral pares drabbar uppskattningsvis 764.000 människor i USA, enligt United Cerebral pares. Problem med muskelkontroll och ton kan göra det svårt att fungera normalt för dem som har tillstånd, även om svårighetsgraden av dessa effekter varierar beroende på typ och omfattning av cerebral pares.

Spastisk cerebral pares

Mellan 70 och 80 procent av personer med cerebral pares lider av spastisk cerebral pares, enligt United Cerebral pares. Denna form av sjukdomen orsakar musklerna blir stela, vilket resulterar i ryckiga rörelser som gör promenader svårt. Människor som har spastisk diplegi påverkas av muskelspänning i ben och höfter. Benen kan "sax" eller tvär vid knäna ofrivilligt. Spastisk hemiplegi orsakar cerebral pares symptom på en sida av enbart kroppen. Armarna och benen på den drabbade sidan av kroppen kanske inte utvecklas normalt och musklerna kan vara hård. I spastisk tetraplegi är båda sidorna av kroppen lika påverkas av cerebral pares. Detta är den allvarligaste formen av sjukdomen och människor som har denna form kan också vara utvecklingsstörd. På grund av stelhet på båda sidor av kroppen, promenader och prata kan vara särskilt svårt. En del människor som har spastisk tetraplegi lider också av kramper.

Athetoid dyskinetiska Cerebral pares

Athetoid dyskinetiska cerebral pares påverkar hela kroppen och orsaka muskelspänning för att vara för svag eller för hårt. Promenader eller sittande kan vara svårt med den här formen av sjukdomen. Personer med athetoid dyskinetiska cerebral pares kanske inte kan kontrollera sina rörelser, vilket gör det svårt att tala tydligt. Dregling och grimase kan inträffa som ett resultat av muskeltonsproblem i tungan och ansiktet. Medan de fysiska effekterna av athetoid dyskinetiska cerebral pares kan vara särskilt svår, är intelligens brukar påverkas inte.

Ataxic Cerebral pares

Finmotorik, koordination och djup och balans uppfattning påverkas i ataxic cerebral pares. Att manövrera fingrarna för att skriva med en penna, slips skor eller utföra arbete som kräver exakta motorik kan vara mycket svårt. En bred gång är vanligt med ataxi cerebral pares, vilket de som har denna form av sjukdomen bli ostadiga på fötterna. Avsikt tremor kan också vara ett problem. Intention skalv inträffar när armen börjar skaka som den försöker att nå för ett objekt.

Andra Forms

Vissa människor har blandade former av cerebral pares och drabbas flera symtom från två eller flera typer av sjukdomen. Spädbarn diagnosen hypoton cerebral pares har låg muskeltonus och kan ha svårt att hålla huvudet upprätt. Erb pares drabbar plexus brachialis nerver i axeln, vilket resulterar i brist på muskelkontroll och en förlust av känsla i armen.

Att hantera Cerebral pares

En mängd olika behandlingar och bistånds enheter kan hjälpa människor som har cerebral pares levande fulla liv, trots de svårigheter de oordning presenter. Etapp hängslen och spjälor är användbara för att förhindra ofrivilliga muskelsammandragningar och förbättra rörligheten i lederna, vilket gör det lättare att gå. Om muskelspasmer eller kramper är ett problem, kan medicinering vara föreskriven för att förebygga eller minska dessa problem. Sjukgymnastik hjälper förhindra muskler från att förkorta och förbättra balans, styrka och koordination. Svår muskel förkortning kan behandlas med operation för att förlänga musklerna. Enligt American Academy of ortopeder, kan operation också vara till hjälp när kontrakterade muskler resulterar i ben dislokationer eller missbildningar eller stress på lederna.