Effecten van Tyfus

Buiktyfus is een ziekte die vaak in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, volgens de Centers for Disease Prevention and Control. Salmonella bacteriën veroorzaakt tyfus, en de effecten variëren, afhankelijk van het stadium van de ziekte.

Stage 1

Een koorts zo hoog als 103 of 104 graden F, hoofdpijn, zwakte, keelpijn, pijn in de buik en een roze huiduitslag zijn veel voorkomende bijwerkingen van Stage 1 tyfus. Kinderen met tyfus neiging tot diarree ervaren tijdens deze fase, terwijl de volwassenen ontwikkelen constipatie, meldt de Mayo Clinic.

Fase 2

Koorts blijft gedurende de tweede fase van tyfus. Een dikke groene diarree raakt aanwezig bij zowel volwassenen als kinderen. Gemarkeerde gewichtsverlies en een gezwollen buik komen ook voor.

Fase 3

Zoals het vordert, tyfus veroorzaakt delirium bij patiënten. Patiënten liggen vaak roerloos met hun ogen half open tijdens de derde fase, in wat wordt genoemd een "tyfus staat."

Intestinale complicaties

In 5 procent van de patiënten, tyfus leidt tot beide gaten en bloedingen in de darmen. Ofwel voorwaarde kan shock veroorzaken bij patiënten en zijn levensbedreigende noodgevallen.

Andere effecten

Tyfus veroorzaakt soms een aantal andere medische complicaties, waaronder ontsteking van het hart en alvleesklier, longontsteking, hersenvliesontsteking, hallucinaties en paranoïde psychose. Bovendien, tyfus leidt soms tot infecties van de nieren, blaas en wervelkolom.