DSM-IV-TR criteria voor bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis betekent meer dan wilde stemmingswisselingen. Het hoeft niet per se te beschrijven iemand die is "hot" op een dag en "koude" het volgende. Psychiaters en andere hulpverleners hebben aangemerkt als een feitelijke stoornis in de Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorders IV, of DSM-IV TR. Door inzicht in de technische aspecten van een bipolaire stoornis, kan men in staat zijn om de tekenen en symptomen van iets anders dan een wispelturige bui herkennen.

Definitie

De DSM-IV TR karakteriseert bipolaire stoornis als een aandoening waarbij de patiënt heeft belangrijke stemmingswisselingen die laatste van weken tot maanden op een moment. Patiënten zullen ten minste één manische episode waar de stemming is een verhoogde één ervaren; gevolgd door een periode van normaliteit of balans voor ten minste twee maanden voordat een begin van een depressieve episode. Deze stemmingswisselingen kan niet te wijten zijn aan schizofrenie, schizoaffectieve stoornis, psychotische stoornis of waan stoornis. De stemmingswisselingen kan ook een direct gevolg van stoffen die, zoals slaappillen of voorgeschreven amfetaminen niet.

Manische en depressieve episoden

Tijdens de manische episode, kunnen patiënten een meer-dan-normale verhoogde stemming voelen. Ze konden hoge energie hebben, moeite met concentreren op één project, en vereisen veel fysieke of seksuele activiteit. Sommige manische episodes kan ziekenhuisopname noodzakelijk om de patiënt van schade aan zichzelf of anderen te beschermen. Wanneer de depressieve stemming sets in, zullen patiënten weinig tot geen energie om zelfs de meest elementaire van de dagelijkse taken uit te voeren. Patiënten konden worden gevuld met gevoelens van schuld, twijfel aan zichzelf en zelfs gedachten aan de dood. De DSM-IV meldt dat 10 tot 15 procent van de bipolaire patiënten volledige zelfmoord. Overwegende dat de manische en depressieve fasen duren meestal voor minstens 3 weken, een gemengde episode gaat deze episodes duren een week of minder in een tijd vóór de overgang. Gemengde episodes worden vaak toegeschreven aan Rapid Fietsen bipolaire stoornis.

Subtypen

Er zijn subtypen aan een bipolaire stoornis. Bipolaire stoornis 2 heeft de neiging om patiënten die nooit een full-on manische fase bereiken. In plaats daarvan hebben ze een hypomanische episode waar de stemming is verhoogd en energie hoger is dan normaal, maar gemakkelijk gecontroleerd. Bipolaire 2-patiënten ook meer en meer chronische depressieve episodes doormaken. Rapid cycling bipolaire stoornis patiënten zullen ervaren ten minste 4 episodische veranderingen binnen een jaar. Stemmingswisselingen die gebeuren binnen een dag worden aangeduid als ultra-ultra rapid cycling afleveringen.

Geassocieerde aandoeningen

Andere aandoeningen worden vaak geassocieerd met een bipolaire stoornis patiënten. Het is niet ongewoon om mensen met paniekstoornis of sociale fobieën vinden ook bipolaire stoornis. Lichamelijke aandoeningen zoals anorexia, boulimia nervosa en zijn ook geassocieerd. Hoewel stoffen kunnen niet rechtstreeks bijdragen tot een manische episode, kan de verslavingszorg als geheel bijdragen aan een bipolaire stoornis.

Significant Statistieken

Ongeveer 90 procent van de gediagnosticeerde patiënten manische episodes recurrente episode, terwijl 10 tot 15 procent van de tieners dat een depressieve episode bipolaire 1 stoornis ervaart. Mannen en vrouwen zijn even gediagnosticeerd met een bipolaire 1 stoornis. Mannen hebben de neiging om manische episodes voordat de depressieve episodes. Tijdens de bevalling, zullen vrouwen meer kans te ontwikkelen psychotische-gerelateerde afleveringen. Premenstrueel periodes kan alle afleveringen verergeren.