Drie Ziekten veroorzaakt door roken

Kanker

De leidende ziekte veroorzaakt door roken kanker. Rook van sigaretten is gevuld met carcinogenen die een verscheidenheid van kankers, meest longkanker. Rokers kunnen ook worden gediagnosticeerd met slokdarm, blaas en pancreaskanker. Vrouwen zijn meest waarschijnlijk het risico op baarmoederhalskanker verhogen, terwijl andere zeer gevoelig voor kanker van de keel en mond.

COPD

Chronische obstructieve longziekte is de naam gegeven aan de voorwaarden die de luchtstroom blokkeren in of uit de longen. Een van de meest verwoestende ziekten veroorzaakt door chronische roken emfyseem, die permanente schade aan de luchtzakken in de longen, hetgeen hogere aanvallen van hoesten, gebrek aan adequate zuurstof uitwisseling en uiteindelijk de behoefte aan extra zuurstof om te ademen veroorzaakt. Roken veroorzaakt longschade en een afname van functie tot drie keer sneller dan het normale verouderingsproces.

Heart Disease

Roken is een belangrijke oorzaak van cardiovasculaire ziekte, veroorzaakt door verhoogde niveaus van cholesterol in het bloed als gevolg van nicotine. Slagaders geleidelijk verkleind en verstopt, wat kan leiden tot bloedstolsels. De meest voorkomende hart- en vaatziekten in rokers omvatten perifere vasculaire aandoeningen (geblokkeerde slagaders in de benen), coronaire hartziekten en verhoogd risico op hart of de hersenen stolsels.