Doet een Hysterosalpingogram Hurt

Doet een Hysterosalpingogram Hurt

Een hysterosalpingogram of uterosalpingogram, is een gespecialiseerde röntgenmethode die de gedetailleerde beeldvorming van de baarmoeder en eileiders mogelijk. De procedure veroorzaakt meestal slechts milde pijn of ongemak.

De feiten

Tijdens een hysterosalpingogram wordt een speciale contrastvloeistof ingebracht in de baarmoeder en eileiders, volgens Surgery.com. Artsen gebruiken dan een röntgen imaging apparaat genaamd een fluoroscoop een reeks beelden die onder verschillende hoeken te produceren.

Kramp

De injectie van contrastvloeistof vereist het gebruik van een katheter, en ofwel de katheter of de kleurstof zelf kan tijdelijk baarmoeder krampen of ongemak produceren volgens de Radiological Society of North America (RSNA).

Buikpijn

Een hysterosalpingogram kan ook leiden tot irritatie van de buikholte bekleding (peritoneum), resulterend in geringe tijdelijke buikpijn, meldt de RSNA.

Overwegingen

De RSNA merkt op dat vrouwen die een hysterosalpingogram ervaren doorgaans vaginale spotten gedurende enkele dagen na de ingreep.

Aanvullende overwegingen

Surgery.com merkt op dat vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus zal moeten zorgvuldig overwegen de timing van hun procedure, omdat het ondergaan van een hysterosalpingogram dicht bij de eisprong kan een bevruchte eicel zich bloot aan gevaarlijke hoeveelheden röntgenstraling.