Diagnose van optische neuropathie

Optische neuropathie is een aandoening die optreedt wanneer de optische zenuw beschadigd. Schade aan de oogzenuw kan leiden tot gedeeltelijk of volledig verlies van het gezichtsvermogen.

Kenmerken

Optische neuropathie typisch slechts op een oog, maar kan uiteindelijk ontwikkelen tot beide ogen.

Symptomen

Symptomen kunnen zijn: wazig of gedimd visie en verlies van het gezichtsvermogen veld. Oogzwelling aan de achterkant van het oog kan worden waargenomen door een arts.

Risicofactoren

Personen met bepaalde ziekten en aandoeningen zijn op een hoger risico op het ontwikkelen van optische neuropathie. Dergelijke ziekten en aandoeningen omvatten diabetes, anemie, sikkelcelanemie, reumatoïde artritis, hypertensie, vasculitis en arteriosclerose.

Juiste diagnose

Een oogarts kan optische neuropathie diagnose door het invullen van een lichamelijk onderzoek van de ogen met behulp van een oogspiegel. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van bloedonderzoek en biopten van temperal slagader weefsels.

Behandeling

De behandeling richt zich meestal op het voorkomen van de aandoening verergert, of die beide ogen. De behandeling kan inhouden het reguleren van de bloeddruk en het nemen van een dagelijkse aspirine.