Diagnose van artritis


Artritis wordt gekenmerkt door ontsteking van de gewrichten, en gaat vaak gepaard met pijn, zwelling en stijfheid. Een of meer verbindingen kunnen worden beïnvloed door de artritis. Reumatoïde artritis treedt op wanneer de verbindingen worden aangevallen door het immuunsysteem. Artrose ontstaat wanneer kraakbeen slijt, waardoor er geen beschermende barrière tussen het aansluiten van de botten. Artritis kan worden gediagnosticeerd met behulp van de volgende methoden.

X-Rays

X-stralen kan worden bepaald of kraakbeen is opgetreden. Ook zal röntgenfoto's laten zien of de botten zijn beschadigd of als er een bot sporen aanwezig zijn.

MRI's

Een MRI maakt het mogelijk een arts om te zien of er problemen zijn met gewrichtsbanden, pezen, botten of kraakbeen.

Artroscopie

Een artroscopie wordt uitgevoerd door draadsnijden een kleine buis in de verbinding via een kleine incisie in het lichaam. De arthroscope neemt dan foto's van de binnenkant van het gewricht. Deze foto's kunnen worden geanalyseerd om te zien of gewrichtsschade aanwezig is.

Lab Tests

Artsen kunnen gewrichtsvloeistof, urine of bloed monsters te gebruiken om te zoeken naar indicatoren van artritis aanwezig in die lichaam stoffen. Een indicator van artritis is de aanwezigheid van antinucleaire antilichamen.

Behandeling

Medicijnen kunnen worden gebruikt om ontsteking en pijn te verminderen. Ook kan fysiotherapie gunstig zijn. Voor ernstige artritis, kan een operatie nodig zijn.