Desogestrel Biverkningar

Enligt Drugs.com är desogestrel en kombination av många kvinnliga hormoner som hjälper till att förhindra ägglossning (frisläppandet av ägget från äggstocken). Drugs.com också att "denna medicin orsakar också förändringar i ditt livmoderhalssekret och livmoderslemhinnan, vilket gör det svårare för spermierna att nå livmodern och svårare för ett befruktat ägg att fästa i livmodern." Biverkningar som förknippas med desogestrel variera från mild till allvarlig.

Allergisk reaktion

De som använder desogestrel upplever en allvarlig allergisk reaktion. Som förklaras av Drugs.com, symtom är andningssvårigheter, bröstsmärtor eller andnöd, bröst klumpar, svullna ben, svullnad av mun, tunga, ansikte och läppar, synförändringar, hosta upp blod, mörk urin, yrsel eller svimning och förlust av aptit. Andra symtom är missat perioder, humörförändringar, domningar i armar eller ben, svåra magsmärtor, sluddrigt tal, andfåddhet, sömnproblem, trötthet, vaginala infektioner och gulfärgning av hud. Kontakta omedelbart din läkare om något av detta inträffar.

Biverkningar: Gastrointestinal / Genitourinary

Det finns många gemensamma gastrointestinala och urogenitala biverkningar kopplade till desogestrel. Drugs.com rapporterar att dessa inkluderar illamående, kräkningar, kramper, uppblåsthet, gulsot, förändringar i vikt och aptit och sjukdomar i gallblåsan. Vanliga urogenitala biverkningar är långa mellanrum mellan perioder, avsaknad av perioder, blödning, spotting, vaginala infektioner och tillfälligt infertilitet. Dessa uppträder i allmänhet inom de första par cykler av desogestrel och slutar efter patienter slutar ta läkemedlet.

Biverkningar: Oncologic / Kardiovaskulära

Det har funnits ett samband mellan desogestrel användning och levertumörer och bröstcancer. Drugs.com uppger att information om bröstcancer och desogestrel är motstridiga och undersökningar fortsätter att komma till ett tydligt samband mellan de två. Det finns också en diskrepans om förhållandet mellan desogestrel användning och livmoderhalscancer. Kardiovaskulära biverkningar har inkluderat en minskning av vita blodkroppar, högt blodtryck, blodproppar, blödningar och hjärtinfarkt. Drugs.com säger att kvinnor som tar höga eller låga doser av detta läkemedel kan drabbas av allvarliga biverkningar.

Biverkningar: Endokrina / Lever

Endokrina och lever biverkningar är sällsynta, säger Drugs.com. Rapporterade biverkningar endokrina inkluderar negativa effekter på lipidprofiler, minskning av det goda kolesterolet, ökar i dåliga kolesterolet, minskad glukostolerans och befruktning fördröjning. Lever biverkningar har inkluderat cancer i levern, tumörer på levern, blockering av galla flöde från levern och lever granulom (små klumpar av onormala celler i levern). Även sällsynta, kan dessa vara allvarliga, och användning av desogestrel kan behöva stoppas.

Ytterligare biverkningar

Ytterligare biverkningar är uppkomsten av paniksyndrom, depression, intolerans mot kontaktlinser och partiell eller fullständig synförlust. Respirator biverkningar har inkluderat lungemboli, säger Drugs.com. Fler vanliga biverkningar är ömma bröst, acne, fet hud, håravfall och nervositet. Drugs.com konstaterar att för att undvika ökad risk för blodproppar, stroke och hjärtproblem, kvinnor (i synnerhet 35 eller äldre) bör inte röker. Innan desogestrel, tala med din läkare om eventuella komplikationer