Den bästa behandlingen för spinal stenos

Spinal stenos är en onormal avsmalning av ryggmärgskanalen som orsakar kompression eller klämning av ryggmärgen och nerver som utstrålar från det drabbade området. Artros relaterade skelettskador är den vanligaste orsaken till spinal stenos.

Symptom

Symtomen beror på var förträngning i ryggraden är belägen. Komprimerade nerver i nedre delen av ryggraden kan orsaka smärta och kramper i benen. Smärtan är mest märkbar efter att ha stått under lång tid eller när man går. Komprimering av nerver i nacken kan leda till smärta i nacke, axlar, armar och händer. Ett diskbråck kan klämma nerver i ryggmärgskanalen och orsaka stickningar, domningar eller muskelsvaghet som strålar ut från höften ner på baksidan av benet. I svåra fall kan tarmfunktion påverkas.

Diagnos

Diagnos börjar med en fysisk undersökning för att testa reflexer och kroppsrörelser. Din läkare kan beställa röntgen, men en MR eller datortomografi visar slutgiltigt om spinal stenos är orsaken till din smärta.

Behandling

För lindrig smärta, antiinflammatoriska läkemedel såsom acetylsalicylsyra eller ibuprofen är den första raden i behandling. Din läkare kan ha du arbetar med en sjukgymnast för att bygga styrka och flexibilitet i ryggraden. För måttlig till svår smärta, kommer ett ryggstöd bidra till att stödja ryggraden. Begränsa din aktivitet och arbeta en övning rutin gradvis som promenader eller cykling. Epidural steroid injektioner, som innehåller kortikosteroider kan minska inflammation runt de drabbade nerver, vilket ger betydande lättnad. Men eftersom kortikosteroider kan orsaka många biverkningar, bara tre skott ska ges varje år.

Kirurgi

I svåra fall av spinal stenos, kan operation krävas. Dekompression laminektomi är borttagande av extra benmassa som har utvecklat och komprimera nerverna. Detta förfarande gör att nerverna mer utrymme och bör minska smärta. Spinal fusion kan genomföras separat eller i kombination med laminektomi. Detta förfarande säkringar två eller flera kotor tillsammans för att erbjuda mer stöd för ryggraden.

Huskurer

Håll dina leder och rygg frisk genom att träna regelbundet, vilket bidrar till att upprätthålla spinal styrka och flexibilitet. Om du sitter under lång tid, se till att du har en stol som ger stöd för ländryggen. Välj en fast madrass och använda kuddar som stöd under knäna. Bibehålla en hälsosam vikt, eftersom övervikt sätter onödig påfrestning på rygg och leder.