De Oorzaken van Positional Vertigo

Benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPV) is een veel voorkomende aandoening die duizeligheid veroorzaakt. De sensatie geeft je het gevoel alsof je omgeving spinnen om je heen. Onnodig te zeggen, word je nogal onvast op je voeten als je verliest je gevoel voor evenwicht. Episoden van duizeligheid kan plotseling optreden wanneer je je hoofd beweegt op een bepaalde manier. Liggen, omdraaien in bed, zitten vanuit een liggende positie, of het opheffen van je hoofd te kijken naar boven of beneden kan de duizeligheid veroorzaken. Andere symptomen zoals misselijkheid, braken en wazig zien kunnen optreden. Terwijl de werkelijke oorzaak van de aandoening is niet altijd bekend voor elk individu, zijn er een aantal speculaties.

Theorieën over Oorzaken

Er zijn momenteel twee populaire theorieën verklaren van de oorzaak van BPPV. Een algemeen aanvaarde theorie suggereert dat otolieten of deeltjes in het binnenoor, los van de utricle, die is gelegen in de vestibule van de halfcirkelvormige kanalen en de cochlea. De utricle en saccule zijn organen in het oor dat de zwaartekracht en beweging waarnemen. Daarbij helpt een persoon evenwicht. Beweging van deze kleine, steenachtig deeltjes tegen gehecht haarcellen sturen tegenstrijdige berichten naar de hersenen. Een andere theorie stelt dat puin drijvend in de endolymphe, het fluïdum in de doolhof van het binnenoor, hecht aan de cupula of haar celreceptoren in de halfcirkelvormige kanalen van het oor. Ook deze haarcellen worden gevoelig voor beweging verwarrend visuele en musculoskeletale impulsen wordt verzonden naar de hersenen. De twee theorieën verschillen die men voorstelt vertigo veroorzaakt door vrij zwevende vuildeeltjes, en de andere stelt dat afval aan het haar hechten receptoren de oorzaak. Hoe dan ook, eenvoudig gezegd, kristallen in het oor losraken, waardoor u gevoelig voor hoofdpositie worden.

Leeftijd

De aandoening komt vaak voor bij personen die ouder dan 60. langzame degeneratie van de vestibulaire functie in het binnenoor wordt beschouwd als een oorzaak van positionele vertigo. Dit kan gepaard gaan met een vermindering van visie en hersenfunctie, waardoor evenwichtsstoornissen. Omdat het evenwichtsorgaan een belangrijke rol in het evenwichtsgevoel en de ruimtelijke oriëntatie van een persoon speelt, positionele vertigo zet oudere personen een groter risico op vallen.

Trauma

Hoofdletsel in de vorm van een harde klap of een trauma aan het hoofd kan de meest voorkomende oorzaak van BPPV bij personen jonger dan 50. Vertigo volgt vaak hoofdtrauma of letsels met een hersenschudding naar het binnenoor of schedelbreuk zijn. Een persoon kan sensaties van spinnen ervaren, of van voren of naar achteren te vallen. Hij kan zich misselijk voelen, en hij kan het moeilijk vinden om zich te concentreren. Aanvallen kan duren voor een paar minuten of voor dagen. Whiplash kan schade aan de zenuwen in de nek veroorzaken. Dit type vertigo, zogenaamde cervicale verticaal, is gerelateerd aan de positie van de nek en romp. De houding van de hals, de kop niet is wat brengt de sensatie.

Binnenoorproblemen

Schade aan het binnenoor, de schade die optreedt tijdens ooroperatie, of liggend op je rug te lang kan ieder zijn een oorzaak van vertigo gerelateerd aan evenwichtsorgaan evenwichtsstoornissen. Oorontsteking kan het evenwichtsorgaan in het binnenoor veroorzaken. Labyrinthitis is een ontsteking van het binnenoor structuur. Wanneer dit gebeurt, receptoren in het binnenoor stuurt onjuiste informatie die niet eens zijn met de berichten die de hersenen ontvangt van de ogen. Met andere woorden, de hersenen raakt verward over de positie van het hoofd waardoor de draaierigheid. Hoewel artsen soms de oorzaak van positionele vertigo kan identificeren, vaak ze gewoon niet weten waarom het gebeurt. Toch blijkt uit een 2003 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), hoewel de werkelijke aantallen Amerikanen die last hebben van evenwichtsstoornissen is onbekend, er wordt geschat dat ten minste de helft van de bevolking van de natie worden beïnvloed door balans of evenwichtsstoornissen op een bepaald moment in hun leven.

De ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière, een andere binnenoor aandoening, kan ook problemen met het evenwicht en het gehoor veroorzaken. Veel voorkomende symptomen zijn onder andere afleveringen van vertigo of duizeligheid. Druk van teveel vocht in het binnenoor veroorzaakt vertigo. Aanvallen van vertigo kan in ernst variëren van kleine reisziekte om afleveringen die invaliderend zijn, en het kan leiden tot een persoon te vallen als de aanval komt op. Deze daling aanvallen worden beschouwd als een medische noodsituatie.

Andere oorzaken

In sommige gevallen zijn virussen en beroerte geassocieerd met BPPV en andere vestibulaire evenwichtsstoornissen. Vertigo veroorzaakt door beroertes of tumor ontstaat wanneer signalen naar de hersenen worden verkeerd geïnterpreteerd. Mensen die migraine lijden kunnen ervaren ook duizeligheid en vertigo.