De nadelen van mammogrammen

De nadelen van mammogrammen

Mammogrammen, die X-stralen van de borst zijn, zijn de meest doeltreffende manier opsporen van borstkanker. Het National Cancer Institute meldt dat mammogrammen, die screenen op borstkanker, tumoren en kalkaanslag, het aantal sterfgevallen teruggebracht van borstkanker bij vrouwen in de leeftijd 40 tot 69 Volgens de non-profit organisatie Breastcancer.org, mammogrammen hebben het risico van overlijden verlaagd met 35 procent bij vrouwen boven de 50 Ondanks hun veiligheid, nauwkeurigheid en levensreddende effectiviteit, mammogrammen komen met een aantal nadelen en beperkingen. Echter, de voordelen van mammogrammen aanzienlijk opwegen tegen de nadelen, en NCI adviseert nog steeds dat vrouwen ontvangen een jaarlijkse mammogrammen te beginnen op de leeftijd van 40.

Vals-negatieven

Ondanks hun effectiviteit kunnen mammogrammen valse negatieven produceren. Volgens NCI, het screenen van mammogrammen missen ongeveer 20 procent van de borstkankers aanwezig zijn tijdens de procedure. Valse negatieven komen vaker voor bij jongere vrouwen omdat hun borsten dichter zijn, die detectie van borstkanker of tekenen van kanker een mammogram is bemoeilijkt.

Valse positieven

Valse positieven optreden wanneer een zorgverlener of radioloog gelooft dat een mammogram abnormaal is, hoewel er geen kanker aanwezig is. False positives niet alleen zorg voor patiënten te creëren, ze veroorzaken meer spanning met de follow-up bezoeken en testen nodig zijn na een abnormaal mammogram. Follow-up testen omvat echografie, biopsie en diagnostische mammogrammen, die controleren op borstkanker na een knobbeltje of een ander teken van kanker is gevonden tijdens een screening mammogram. Net als vals negatieven, valse positieven komen vaker bij jongere vrouwen en vrouwen die vorige borstbiopsieën, vrouwen hebben gehad met een familiegeschiedenis van borstkanker en vrouwen die oestrogeen.

Blootstelling aan straling

Net als alle X-stralen, een mammogram wordt een kleine hoeveelheid straling. Terwijl mammogrammen gebruiken minder straling dan een standaard röntgenfoto van de borst, kan herhaalde blootstelling aan straling leiden tot problemen. Volgens NCI, de hoeveelheid straling en het risico van schade zo gering dat de voordelen van mammogrammen aanzienlijk opwegen tegen het risico van blootstelling aan straling.

Andere beperkingen

Ondanks hun succes en de effectiviteit in de vroege opsporing van borstkanker, kan mammogrammen niet altijd detecteren sommige kankers of tekenen van kanker. Volgens Breastcancer.org kan mammogrammen maar liefst 20 procent van borstkankers die niet zichtbaar zijn voor deze wijze van detectie zijn missen. Mammogrammen hebben beperkingen die afhankelijk zijn van de groei van kanker of hoe lang kanker aanwezig is geweest. Bijvoorbeeld, hoewel mammografie tumoren die tijdens een zelfonderzoek of klinisch borstonderzoek voelbaar kan detecteren, sommige tumoren zo agressief zijn dat de kanker al kan zijn verspreid naar andere delen van het lichaam. De effectiviteit van een mammogram wordt ook beperkt door de leeftijd van een vrouw, zoals studies nog in het voordeel van regelmatige screening voor vrouwen tonen onder de 40 jaar oud.

Making up voor Nadelen

Om make-up voor de beperkingen en nadelen van mammogrammen, moeten vrouwen regelmatig oefenen zelf-examens en ontvang klinische borst examens door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. Andere vormen van borst-imaging, zoals een echo of MRI, kan ook helpen make-up voor de beperkingen van mammogrammen.