De link tussen Hydralazine & geelzucht

De link tussen Hydralazine & geelzucht

Hydralazine is een recept medicatie gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk. Bijwerkingen geassocieerd met de drug zijn meestal klein en tijdelijk. Ernstige bijwerkingen zijn gemeld, maar zijn zeldzaam. Drugs.com geeft intrahepatische cholestatische geelzucht als een zelden voorkomende, ernstige bijwerking van hydralazine gebruik.

Intrahepatische cholestase

De lever produceert gal en geeft deze in het spijsverteringsstelsel, waar het vet afbreekt. Volgens de Merck Manual, cholestase is de onderbreking of vertraging van de galstroom. Het type cholestasis verbonden hydralazine oorsprong in de lever en intrahepatische cholestase genoemd.

Geelzucht

Volgens de National Institutes of Health (NIH), geelzucht is een gele verkleuring van de huid, de slijmvliezen of de ogen en de resultaten bij abnormale werking van de lever veroorzaakt een ophoping van bilirubine, een geel pigment, in het bloed. Normaal bilirubine geproduceerd door de lever mengt met gal alvorens uitgescheiden in het spijsverteringskanaal. Wanneer galstroom stopt of vertraagt, het gele pigment ophoopt in het bloed.

Drug-Induced Cholestase

Drug-geïnduceerde cholestase is geremd galstroom veroorzaakt door medicijnen. Hydralazine is niet het enige geneesmiddel met de aandoening. De NIH geeft penicillinegebaseerde antibiotica, anabole steroïden, tricyclische antidepressiva en orale anticonceptiva als enkele van de vele drugs geassocieerd met geelzucht. Volgens de NIH, stoppen met het geneesmiddel gewoonlijk keert de toestand, hoewel volledig herstel vele maanden kan duren.