De Life Cycle van Malaria

De Life Cycle van Malaria

Anopheles muggen overbrengen van malaria, het doden van bijna 1 miljoen mensen alleen al in 2008. Dit te voorkomen en te genezen ziekte treft mensen in 108 landen en gebieden, maar Afrika is veruit het deel van de wereld het zwaarst getroffen. Elke 45 seconden een Afrikaans kind sterft aan malaria. Kinderen zijn bijzonder gevoelig omdat ze nog niet hebben opgebouwd een immuniteit. Reizigers aan malaria besmette gebieden zijn ook een hoog risico.

Soorten

Vier verschillende soorten malaria mensen infecteren: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium malariae en Plasmodium ovale. De twee meest voorkomende zijn Plasmodium falciparum en Plasmodium vivax. Plasmodium falciparum is de dodelijkste. Sommige gevallen in Zuidoost-Azië zijn betrokken Plasmodium knowlesi, een soort malaria meestal geassocieerd met apen.

Fokkerij en bijten

De 20 verschillende Anopheles soorten broeden in ondiep zoet water, zoals in hoefafdrukken, plassen en rijstvelden. Ze bijten nachts. Malaria is een parasitaire ziekte, en de meer ontwikkelde de parasiet ten tijde van de beet, hoe slechter het slachtoffer. Dus transmissie is het slechtst in de muggen met een langere levensduur, en op plaatsen waar muggen liever bijten mensen dan dieren. Beide zijn het geval in Afrika, waar meer dan 85 procent van de wereldwijde malaria sterfgevallen.

Een parasitaire infectie

De levenscyclus van de malariaparasiet vereist twee hosts. Terwijl een malaria-uitvoering vrouwelijke dineert op een menselijke, brengt ze kleine cellen, de zogenaamde sporozoïeten, in haar gastheer. Deze infecteren levercellen van de mens, waar ze volwassen worden en het vrijkomen organismen genoemd merozoïeten. Op hun beurt vermenigvuldigen in de rode bloedcellen. De ontwikkeling gaat door tot ze volwassen worden in de cellen genaamd gametocyten. Op dit punt, nog een Anopheles mug komt langs en bijt de gastheer. Binnen de tweede mug, mannelijke en vrouwelijke gameten produceren zygotes. Deze ontwikkeling uiteindelijk vrijgeven sporozoieten, die migreren naar de speekselklieren van de mug. De mug bijt een ander mens, waardoor de malaria levenscyclus bestendigen.

Symptomen

Symptomen verschijnen zeven tot 15 dagen na te zijn gebeten door een besmettelijke mug. De persoon die lijdt aan hoofdpijn, koorts, braken en koude rillingen. De symptomen kunnen in eerste instantie mild, zodat de persoon misschien niet vermoeden malaria. Maar als de ziekte niet wordt gediagnosticeerd en behandeld in de eerste 24 uur nadat de symptomen zich voordoen, het kan snel verergeren. Meer ernstige symptomen zijn ademhalingsmoeilijkheden, bloedarmoede en schade aan inwendige organen. Zelfs als de patiënt wordt behandeld, kan de P. vivax en P. ovale vormen verblijven in de lever. De persoon kan weken of maanden een terugval later zonder speciale behandeling om de lever te genezen.

Bestrijding en uitroeiing

De Wereld Gezondheids Organisatie adviseert slapen onder geïmpregneerde muskietennetten als de meest kosteneffectieve manier om malaria te voorkomen. Spuiten insecticiden binnenshuis is ook nuttig, maar kan onveilig zijn, of onbetaalbaar, en muggen zich snel aan te passen aan immuun geworden voor hen. Reizigers een bezoek aan besmette gebieden vaak medicijnen om te voorkomen dat de malariaparasiet uit ontwikkelingslanden binnen hen. Maar geneeskunde is te kostbaar om hele lokale bevolking te beschermen.