De geschiedenis van de behandeling van prostaatkanker

Prostaatkanker is de tweede belangrijkste vorm van kanker lijden door mannen en is de negende meest voorkomende vorm van kanker wereldwijd. De ziekte werd voor het eerst geïdentificeerd in 1853, maar waarschijnlijk gaat vele eeuwen terug. Het is niet altijd fataal, en artsen hebben onvermoeibaar gewerkt in de afgelopen decennia om behandelmethoden te verbeteren.

Vroege chirurgische Pogingen

De vroegste pogingen om kanker van de prostaat betrokken operatie te trakteren op urine-blokkades te verwijderen. Deze werd voor het eerst geprobeerd in de jaren 1890, maar was niet succesvol. In 1904, verwijdering van de gehele prostaat, radicale perineale prostatectomie ontwikkeld. Deze werkwijze heeft ongewenste neveneffecten penis betreffende correcte werking en betere behandelingen werden gezocht.

Radiation Therapy

Wanneer X-stralen werden ontdekt in 1895 door Wilhelm Conrad Röntgen, duurde het niet lang duren voor de wetenschappers om te beginnen met het onderzoeken van het gebruik van straling om kanker te behandelen. Marie Curie bijgedragen aan dit onderzoek, maar ook, en haar werk met radium de weg vrijgemaakt voor het gebruik van radium implantaten in de vroege jaren van de 20e eeuw tot de behandeling van prostaatkanker.

Hormoontherapie

Hormonale therapie is een andere behandelingsmethode, en werd door Charles B. Huggins ontwikkeld in 1941 Hij oestrogeen de groei van de tumoren regelen, en deze ontdekking uiteindelijk tot een Nobelprijs voor Huggins in 1966.

Twee van de meest voorkomende hormonen gebruikt voor de behandeling van prostaatkanker zijn leuprolide en gosereline. Beide hormonen kwam in gebruik voor dit doel in de late jaren 1970 als gevolg van werkzaamheden die door Andrzej W. Schally en Roger Guillemin uitgevoerd.

Rol van chemotherapie

In tegenstelling tot andere vormen van kanker, prostaatkanker niet alleen goed reageren op chemotherapie. Chemo wordt echter gebruikt in combinatie met hormoontherapie en andere medicijnen. In 1996 keurde de FDA Novantrone, de eerste chemo medicijn gebruikt in combinatie met steroïden om hormoon refractaire prostaatkanker te bestrijden.

In 2004 keurde de FDA docetaxel (Taxotere) samen met prednison steroïden om prostaatkanker die niet reageren op hormoontherapie vechten.

Robotic Surgery

Terwijl de robot-geassisteerde chirurgie al sinds de jaren 1990 is geweest, het was pas in 2003 dat het werd gebruikt om prostaatkanker te behandelen door chirurgen aan de Universiteit van Chicago Ziekenhuizen, waarbij de voorsprong uit een team van Franse onderzoekers. Laparoscopische robotchirurgie kunnen patiënten helpen terug te keren naar hun oude levensstijl sneller, en veel patiënten slechts een week of minder nodig om te herstellen.