De Effecten van Radiation Therapy on Bones

Radiotherapie wordt ook wel radiotherapie en het gebruik van hoge-energie röntgenstralen kankercellen blijven groeien. Er zijn een aantal verschillende procedures die straling leveren aan kankercellen. De meest voorkomende daarvan is uitwendige bestraling, waarbij de röntgenstralen worden uitgevoerd door radioactief materiaal dat buiten het lichaam doorheen een machine voor het kankertype.

Make-up van Bones

Om de effecten van bestraling op de botten te begrijpen, moet de samenstelling van botten begrijpen. Botten bestaan ​​nongrowing, minerale bot en beperkte gebieden waarbinnen botgroei plaatsvindt. De groeiregio botten bestaat uit holten van het beenmerg dat hematopoietische stamcellen die de bloedcellen te vormen bevatten. Een typisch bot bevat een schacht van compact bot, of de diafyse dat een mergholte omgeeft. Het aseinde of epifyse, bestaat uit sponsachtig bot bedekt met een laag compact bot.

Hoe Radiation Therapy beïnvloedt Bones

De minerale bot is het grootste deel van het skelet en weinig gevoelig voor straling. Zelfs op het niveau waar de blootstelling aan milieufactoren en beroepsmatige straling kan worden beschouwd als een risico voor andere systemen van het lichaam, de component minerale bot blijft onaangetast. Het gebied van de botten die een hoog risico van straling is de actieve beenmerg, omdat dit het gebied waar bloedcellen worden gevormd. De bloedcellen tijdens verschillende ontwikkelingsstadia zijn ook gevonden in de actieve beenmerg, vandaar is het gebied dat het grootste risico tijdens bestraling.

De andere osteogene of botvormende cellen ook in gevaar, omdat zij niet alleen verantwoordelijk voor de vorming van nieuw bot, maar ook voor botresorptie. Dus de nongrowing gedeelten van het bot zijn bestand tegen straling zelfs bij hoge stralingsdoses. Maar schade kan ontstaan ​​aan het kraakbeen van de groeiende botten, met name in de botten of beenderen die na genezing fracturen van kinderen.

Omdat straling doodt osteoblasten of bot bouwen cellen, vrouwen die bestraling voor borstkanker hebben een verhoogd risico op wervelfracturen en mensen krijgen van de straling in de buikstreek hebben een verhoogd risico voor de heup en bekken fracturen.