De betekenis van de leverfunctie Test

De betekenis van de leverfunctie Test

Leverfunctie testen is een soort bloedtest die specifieke eiwitten en enzymen meet in uw bloed om te helpen bij het opsporen en monitoren leverschade of ziekte. Er zijn verschillende facetten van de tests, die allemaal helpen met uw arts om de gezondheid van uw lever te evalueren.

Betekenis

Vroege opsporing van leverziekte is cruciaal in het voorkomen van langdurige schade. Omdat de lever zich kan genezen, vangen ziekte in een vroeg stadium geeft de best mogelijke prognose.

Waarom ze worden besteld

Uw arts kan de leverfunctie-tests voor het screenen op lever virus, zoals hepatitis bestellen, bewaken van de progressie van de leverziekte, zoals alcoholische hepatitis en de effectiviteit van uw behandeling te evalueren. Deze tests kunnen ook aan de ernst van een bestaande leveraandoening.

Regelmatig toezicht

Als u bepaalde voorgeschreven medicijnen (zoals statines om uw cholesterol te verlagen), zal uw arts u wilt uw leverfunctie regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat uw medicatie niet is het creƫren van leverproblemen.

Wat De test meet

De test meet specifieke enzymen zoals alanine transminase, aspartaat transminase en alkalische fosfatase, abnormale niveaus van die aangeven leverproblemen. Ook meet albumine (een soort eiwit produceert in de lever), totaal eiwit niveaus en niveaus van bilirubine (een stof die helpt bij de spijsvertering).

Symptomen van leverschade

Symptomen van mogelijke leverschade bevatten vergeelde huid of ogen, donker gekleurde urine, braken, misselijkheid, lichte koorts en zwelling van de buik.