De behandeling van een vergrote lever

De lever is de grootste klier in het lichaam, weegt ongeveer 3,5 kg. Er is een complexe taak, waaronder metaboliserende en opslaan vet, cholesterol en koolhydraten; afscheidende gal te helpen bij de intestinale absorptie van vetten; en ontgiften van het lichaam van gifstoffen geïntroduceerd door middel van drugs, alcohol en vervuiling. Onder bepaalde omstandigheden kan dit al omvangrijke orgel vergroot worden. De uitbreiding ("hepatomegalie") is geen ziekte, maar het is een symptoom van een onderliggende aandoening, zoals hepatitis, kanker of hartfalen. De behandeling van een vergrote lever, hangt dus af van de onderliggende oorzaak.

Oorzaken van een vergrote lever

De lever kan vergroot om meerdere redenen. Overmatig alcoholgebruik is een veel voorkomende oorzaak, zoals een virale infectie, zoals hepatitis A, B of C. Een vergrote lever kan ook optreden wanneer overtollig vet ("alcoholische vette leverziekte") of ijzer accumuleert in de lever. Leverkanker kan ook uitbreiding veroorzaken, zoals hartfalen of een bloedziekte, zoals leukemie congestief.

Tekenen & Symptomen

Aangezien er geen zenuwen in de lever, de meeste mensen met een vergrote lever geen uiterlijke tekenen of symptomen. Degenen met een extreem vergrote lever kan enige tederheid voelen bij het aanraken van de buik, of hebben pijn of ongemak als de lever drukt op andere organen en zenuwen. Als de uitbreiding van invloed is op het vermogen van de lever om te functioneren, kan een persoon die geelzucht ontwikkelen.

Risicofactoren

De risicofactor voor het ontwikkelen van een vergrote lever hangt het risico op het veroorzaken van de uitbreiding. Bijvoorbeeld, je bent een hoger risico op het ontwikkelen van een vergrote lever als je een alcoholist, overgewicht, diabetes of abnormale cholesterolgehalte. U bent ook een risico als je werkt in een omgeving waar u kunt worden blootgesteld aan hepatitis, hebben onbeschermde seks met meerdere partners, delen drug naalden, spuiten of snuiven illegale drugs, of ontvangen een bloedtransfusie vóór 1970.

Diagnose

Een vergrote lever is waarschijnlijk tijdens een lichamelijk onderzoek te ontdekken. Een arts kan de grootte van uw lever te meten door te voelen en te merken hoe ver het reikt verder dan je ribbenkast. De arts kan ook op de tast vast te stellen de zachtheid of hardheid van uw lever, of dat er eventuele klontjes. De arts kan willen via röntgen, echografie of CT-scan verder te onderzoeken. Ze kan ook bloedonderzoek laten verrichten, om te bepalen hoe goed uw lever werkt of een leverbiopsie, om het weefsel voor maligniteit onderzoeken.

Behandeling

Behandelingen voor een vergrote lever hangt af van de aandoening die de uitbreiding. Als de oorzaak is van alcoholmisbruik, dan is de behandeling is om te stoppen met het drinken van alcohol. Bij hepatitis B of C de oorzaak is, kan het nodig zijn om medicijnen te nemen om de zwelling te verminderen. (In het geval van hepatitis A, is er meestal geen behandeling voorgeschreven.) Voor niet-alcoholische leververvetting, een persoon moet een gewicht-verlies programma afzonderlijk, deelnemen aan een regelmatige lichaamsbeweging programma en houdt de bloedsuikerspiegel en cholesterol onder controle. Lever kanker en leukemie lijdt kan worden behandeld met chemotherapie of bestraling.