De behandeling met isotretinoïne

Volgens de American Academy of Dermatology (AAD), de meest effectieve manier om moeilijke nodulaire cystische acne te behandelen is met isotretinoïne, een oraal medicijn afgeleid van vitamine A. De meeste patiënten met deze vorm van hardnekkige acne, welke vervorming en littekens kunnen veroorzaken, ontvangen volledige voordeel van isotretinoïne behandeling na slechts een ronde van orale therapie. Echter, deze sterke medicatie heeft tal van bijwerkingen en is niet geschikt voor iedereen.

Geschiedenis

Na de Amerikaanse Food and Drug Administration voor het eerst goedgekeurd orale isotretinoïne in 1982, werd geproduceerd onder de merknaam Accutane. Klinische proeven voorafgaande goedkeuring van isotretinoïne is aangegeven dat een 15 tot 20-week regime opgelost nodulaire cystische acne bij veel patiënten door het beperken van de factoren die deze vorm van acne veroorzaken: een teveel aan talg (olie) productie, acne-veroorzakende bacteriën, aangesloten follikels en ontsteking. Na patent Accutane in 2002 verlopen, generieke equivalenten beschikbaar kwam, waaronder Amnesteem, Sotret en Claravis. In juni 2009, Roche Holding AG, de fabrikant van Accutane, trok het geneesmiddel uit de Amerikaanse en buitenlandse markten, ogenschijnlijk omdat Accutane geconfronteerd te veel concurrentie van goedkopere generieke concurrenten.

Isotretinoïne & Women

Hoewel zeer effectief, dient isotretinoïne zorgvuldig gecontroleerd te worden bij toediening aan vrouwen in hun vruchtbare jaren, als de drug vormt gevaar voor de ontwikkeling van foetussen. Bijwerkingen van isotretinoïne bij zwangere vrouwen hebben een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte en foetale afwijkingen. Om deze reden, vrouwen krijgen dit medicijn moet twee vormen van anticonceptie te gebruiken voor het begin van het gebruik van isotretinoïne en routine zwangerschapstest ondergaan tijdens het gebruik. Ze zijn ook verplicht om te melden bij de FDA iPledge monitoringprogramma (zie bron link).

Vaak voorkomende bijwerkingen

Veel patiënten die isotretinoïne noot verhoogd acne tijdens de eerste paar weken van de behandeling voor hun huidaandoening begint te lossen. Het geneesmiddel komt met bepaalde verwachte bijwerkingen, zoals droge ogen, neus, mond en huid; lichte hoofdpijn; gevoeligheid voor zonlicht; peeling van de huid op de handpalmen en voetzolen; maagklachten en dunner wordend haar. Al deze bijwerkingen verdwijnen gewoonlijk na de behandeling stopt. Patiënten kunnen het moeilijk vinden om contactlenzen te dragen tijdens de behandeling en vereisen het gebruik van het smeren druppels.

Meer ernstige bijwerkingen

Isotretinoïne kan een willekeurig aantal voorwaarden vereisen dat de patiënten hun arts onmiddellijk op de hoogte te veroorzaken. Deze kunnen onder meer ernstige borst en buikpijn, moeite met slikken, wazig zien en duizeligheid, gehoorverlies, diarree en rectale bloeden, en zelfs depressie en suïcidale contemplatie. De AAD benadrukt dat een patiënt en dermatoloog de beslissing om isotretinoïne gebruiken gezamenlijk na volledige openbaarmaking van de potentiële risico's moeten maken. Artsen grondig alle patiënten die deze medicatie tijdens isotretinoïne behandeling te controleren.

Isotretinoïne gebruiken

De dosering van isotretinoïne afhangt van de individuele patiënt, de leeftijd, het gewicht en de ernst van de acne. De Mayo Clinic adviseert isotretinoïne met een vol glas vloeistof te maagklachten te verminderen. Bewaren isotretinoïne bij kamertemperatuur, buiten het bereik van kinderen. Omdat dit medicijn veroorzaakt ernstige aangeboren afwijkingen, mag het nooit worden gedeeld. Na het voltooien van isotretinoïne behandeling, vraag dan uw arts hoe u de juiste manier van extra medicatie je kan hebben bij de hand.