CPAP en BiPAP Cleaning

Patiënten met obstructieve slaapapneu kan een CPAP (continuous positive airway pressure) of BiPAP (bi-level positive airway pressure) machine nodig. Deze machines blazen luchtdruk in de luchtwegen van de patiënt om ze open te houden tijdens de slaap. De druk helpt de patiënt ademen en slapen goed en verlicht symptomen zoals slaperigheid overdag, vermoeidheid, slecht geheugen en gebrek aan concentratie. Veel patiënten vinden het moeilijk om te wennen aan het slapen met de CPAP of BiPAP machine. Volgens de Metro Health System, het bijhouden van de CPAP of BiPAP slang en masker schoon helpt patiënten een succesvolle ervaring.

Schoonmaken CPAP Of BiPAP Tubing en Mask

Houd de CPAP of BIPAP slang en masker schoon. Week het masker dagelijks in een schone wasbak, met behulp van een mengsel van water en afwasmiddel. Spoel grondig en lucht of handdoek droog. Ontsmet het masker minstens een keer per maand en bovendien, als dat nodig is. Desinfecteren, laten weken in een oplossing van een deel witte gedistilleerde azijn tot vier delen water gedurende 20 tot 30 minuten. Spoel grondig en lucht of handdoek droog.

Reinig de slang wekelijkse en bovendien, indien nodig. Zoals met het masker, genieten de slang in afwasmiddel en water en goed naspoelen. De buis moet worden opgehangen om te drogen zodat alle water goed afgevoerd vanuit. De douche of in bad is een goede plek om de slang op te hangen, omdat het overtollige water direct kan stromen in de afvoer.

Zoals met het masker, moet de CPAP of BIPAP slangen minstens een keer per maand en bovendien worden gedesinfecteerd, als dat nodig is. Ontsmet de slang met een deel witte gedistilleerde azijn en vier delen water. Spoel grondig en te drogen hangen.

Het schoonmaken van een CPAP of BiPAP Machine Surface en Filters

Houd de buitenkant van de CPAP of BiPAP apparaat schoon en vrij van stof dat kan ophopen. Zo vaak als een keer per dag, of ten minste wekelijks, spuit een huishoudelijke glasreiniger op een handdoek en veeg het oppervlak van de machine. Vermijd het gebruik van de reiniger rechtstreeks op het apparaat, omdat het schade zou kunnen veroorzaken.

Houd de filters goed werkt door het regelmatig reinigen om afzettingen te voorkomen. Spoel de grijze filter een keer per week met water en dep het droog met een handdoek. Bij gebruik van een witte filter, vervang deze dan maandelijks.