Cognitive Brain Functions

Cognitive Brain Functions

Het brein is een geweldige structuur ontworpen om multi-task op een continue basis. Naast het reguleren van het lichaam vele processen coördineert ook de cognitieve functies die mensen van andere soorten. Lichamelijke processen, emoties en het dagelijks denken en beweging zijn allemaal gecoördineerd door één of meer gebieden van de cognitieve hersenfuncties.

Identificatie

Cognitieve functies oorsprong in het deel van de hersenen genaamd het cerebrum. De grote hersenen - ook bekend als de cerebrale cortex - neemt het grootste deel van de massa van de hersenen. Het is opgebouwd uit vier verschillende gebieden, of kwabben: de frontale kwab, de temporale kwab, de pariëtale kwab en de occipitale kwab. Elk gebied voert specifieke taken, waarvan de meeste serveren een cognitieve functie. Cognitieve functies zijn onder andere het oplossen van problemen, het spreken, leren, emoties, geheugen, waarneming en beweging. Sommige taken zoals lezen, spreken en leren vereisen gecoördineerde verwerking van meerdere gebieden van de hersenen.

Kenmerken

De hersenen wordt gedeeld door een structuur die het corpus callosum dat de rechter en linker hemisferen van de hersenen scheidt. Het oppervlak van de cerebrale cortex wordt gerimpeld gedurende welke werkt om totale oppervlakte van de hersenen verhogen. Het oppervlak zelf bestaat uit zenuwcellen met zenuwvezels draait onder. Deze vezels zenden signalen van cel tot cel, evenals andere hersengebieden. Signaal transmissies worden gereguleerd door chemicaliën geproduceerd door de zenuwcellen. Deze chemicaliën zijn genaamd neurotransmitters.

Neurotransmitters

Cognitieve functies afhankelijk neurotransmitter processen coördineren welke signalen worden verzonden tussen de verschillende gebieden van de hersenen. Neurotransmitters zijn chemische stoffen geproduceerd door zenuwcellen en worden vrijgegeven wanneer een zenuwcel wordt gestimuleerd. Serotonine, dopamine en gamma-aminoboterzuur (GABA) zijn enkele van de stoffen die verantwoordelijk zijn voor transmissies. Dopamine afscheidingen in de hersenen beïnvloeden iemands emotionele toestand, zijn vermogen om zich te concentreren, en zijn vermogen om te leren. GABA afscheidingen werken om te voorkomen dat andere gebieden van de hersenen uit over-gestimuleerd door het balanceren van andere neurotransmitter processen. Serotonine afscheidingen reageren op sensorische input ontvangen van de vijf zintuigen.

Hersenhelften

Cognitieve functies vereisen signaal transmissies om te reizen tussen de rechter en linker hemisfeer van de hersenen. Het corpus callosum is verantwoordelijk voor het doorgeven van deze signalen tussen de twee hersenhelften. Sensorische input ontvangen van de rechterkant van het lichaam verwerkt in de linker hersenhelft, terwijl de rechter hersenhelft verwerkt sensorische input voor de linkerzijde van het lichaam. Elke kant van de hersenen is dominant beschouwd in termen van hoe het informatie verwerkt. De rechter hersenhelft domineert als het gaat om ruimtelijke vaardigheden zoals muziek, gezichtsherkenning en visuele beelden. De linker hersenhelft is gespecialiseerd in logische vaardigheden zoals redeneren en het oplossen van problemen.

Het limbisch systeem

Het limbisch systeem is gelegen in tussen de cerebrale cortex en de hersenstam. Dit is het deel van de hersenen dat emoties regelt. De thalamus, amygdala, hippocampus en de hypothalamus zijn de structuren die deel uitmaken van het limbisch systeem. Sensorische informatie uit het lichaam binnenkomt via de thalamus en vervolgens naar boven doorgegeven aan de cerebrale cortex. Wanneer gestimuleerd, kan de amygdala gevoelens van angst, agressie of seksuele reacties, afhankelijk van de betrokken omstandigheden ontlokken. De hippocampus helpt bij geheugenprocessen door het omzetten van informatie uit het korte termijn geheugen naar het lange termijn geheugen. De hypothalamus is verantwoordelijk voor het handhaven van de homeostase van het lichaam door het reguleren wanneer het lichaam is hongerig en dorstig, evenals de controle van pijn sensaties en reacties.