Chlamydia symptomen bij mannen

Chlamydia symptomen bij mannen

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Chlyamidia trachomatis. Chlamydia is de meest voorkomende soa in Amerika, waardoor meer dan 1 miljoen mensen - en dat zijn alleen het aantal mensen die zijn gediagnosticeerd zijn. Het aantal mensen dat besmet is waarschijnlijk hoger, omdat veel mannen en vrouwen die geen symptomen vertonen.

Significantie

Chlamydia is gemakkelijk te behandelen maar zeer moeilijk te diagnosticeren bij mannen. Ongeveer 50 procent van de mannen zal geen symptomen vertonen en niet regelmatig worden gescreend op chlamydia. Aangezien 75 procent van de vrouwen zal geen symptomen vertonen, betekent dit dat chlamydiabesmetting gemakkelijk kunnen worden doorgegeven tussen onwetende partners. Hoewel zeldzaam, kunnen mannen steriel worden of ontwikkelen andere complicaties, met inbegrip van artritis, als chlamydia infectie niet wordt gediagnosticeerd en behandeld.

Identificatie

Initial chlamydia symptomen bij mannen, toen merkbaar, onder andere een witachtige of waterige afscheiding uit de penis en een branderig gevoel bij het plassen. De punt van de penis kan rood en pijnlijk. Als besmet via anale seks, onder andere symptomen bloeden of lozing uit het rectum en een branderig gevoel. Chlamydia-infectie van orale seks kan een rode, pijnlijke keel veroorzaken. Symptomen treden een tot drie weken na infectie. Symptomen van een gediagnosticeerd en onbehandelde Chlamydia infectie die is gevorderd door het lichaam kan omvatten artritis, huiduitslag en oogontsteking en infectie (conjunctivitis).

Preventie / Oplossing

Zoals bij elke STI, onthouding van seks is de meest effectieve manier om besmetting te voorkomen, zoals het hebben van seks met slechts een partner die geen chlamydia heeft. Condooms kunnen helpen om het risico op infectie te verkleinen, maar zijn niet 100 procent effectief. Het gebruik van tandheelkundige dammen (de kleine plastic vellen tandartsen gebruiken bij het vullen van een tand) tijdens orale seks en condooms tijdens anale seks kan helpen infectie te voorkomen. Als je zijn gediagnostiseerd met chlamydia, zal een enkele dosis of een week-lange regime van antibiotica de infectie te genezen.

Overwegingen

Als chlamydia niet wordt behandeld bij mannen, kan een combinatie van aandoeningen bekend als syndroom van Reiter veroorzaken. Syndroom van Reiter bevat artritis die voornamelijk invloed op de knieƫn, voeten en handen en conjunctivitis. Reiter bevat ook een uitslag van kleine, harde bultjes op de voetzolen of handpalmen, of kleine, pijnloze zweren op de penis. Het kan ontsteking van de prostaat en cardiovasculaire problemen (waaronder ontsteking van het slijmvlies van het hart) bij sommige mannen case. Syndroom van Reiter is zeldzaam, maar wel belangrijk meer mannen dan vrouwen.

Waarschuwing

Onbehandeld kan chlamydia leiden tot chronische ontsteking van de urethra bij mannen en de bijbal (genaamd epididymitis). De bijbal is de beeldbuis in de scrotum naast de testikels waar sperma volwassen en voorafgaand aan de ejaculatie worden opgeslagen. Epididymitis kan koorts en zwelling en milde leiden tot ernstige pijn in het scrotum. Hoe langer de infectie onbehandeld, hoe groter het risico van onvruchtbaarheid. Chlamydia-infectie is de meest voorkomende oorzaak van epididymitis bij mannen onder de leeftijd van 35.