Chemo Geneesmiddelen voor myelodysplastisch syndroom

Chemo Geneesmiddelen voor myelodysplastisch syndroom

Myelodysplatic syndromen (MDS) is een groep ziekten gekenmerkt door beenmerg die geen adequate hoeveelheden van normale bloedcellen. Het wordt ook wel preleukemia. Chemotherapie wordt vaak gebruikt om de effecten van MDS behandelen.

De Feiten

MDS komt in twee hoofdvormen. Laag risico MDS vordert relatief langzaam en kan leiden tot milde tot matige anemie (tekort aan rode bloedcellen). High-risk MDS brengt ernstige gezondheidsrisico's, met inbegrip van de potentiële ontwikkeling van leukemie.

Chemotherapie

De geneesmiddelen voor chemotherapie gebruikt om MDS te bestrijden zijn dezelfde medicijnen die worden gebruikt voor de bestrijding van acute myeloïde leukemie. Gemeenschappelijke opties omvatten daunorubicine, cytarabine, mitoxantron, thalidomide en idarubicin.

Gecombineerde behandeling

Hoge dosis chemotherapie wordt soms gecombineerd met stamceltransplantatie. Deze techniek is alleen praktisch voor bepaalde hoog-risico MDS-patiënten.

Significantie

Volgens De Leukemie en Lymphoma Society, chemotherapie in combinatie met stamceltransplantatie is de enige huidige behandelmethode die mogelijk kunnen genezen MDS.

Overwegingen

In sommige individuen, chemotherapie gebruikt om andere aandoeningen daadwerkelijk kan leiden tot MDS te behandelen. Wanneer dit gebeurt, wordt de aandoening, de zogenaamde secundaire MDS.