Cerebral pares botemedel

Cerebral pares är en sjukdom som påverkar kroppens motoriska funktioner. Den förekommer från hjärnskador (avvikelser i hjärnans struktur eller funktion). Hjärnskador är icke-progressiva, vilket innebär att de inte producerar kontinuerlig skador på hjärnan. De flesta orsaker till cerebral pares har inte enskilda eller befintliga botemedel. Emellertid finns det flera behandlingar och rekonstruktiva förfaranden sörjt specifikt till cerebral pares.

Första etappen

Den inledande fasen av behandlingen innebär normalt att gruppera en individ med ett tvärvetenskapligt team av vårdpersonal. Ett lag kan innehålla en arbetsterapeut, ortoped, logoped och barnläkare. Dessa yrkesgrupper ger en prognos samt flera metoder sörjt för att förbättra tal, motorik och fingerfärdighet.

Terapi

Fysiska övningar används för att förbättra balans, flexibilitet och rörlighet. Hängslen och spjälor ibland tillämpas för att sträcka muskler eller förhindra kontrakturer. Arbetsterapeuter kan använda metoder för att hjälpa personer med cerebral pares utföra dagliga aktiviteter bättre. Dessa omfattar allt från att lära sig att gå eller simma till svälja mat. Vissa behandlingar som syftar till att förbättra tal eller lära ut teckenspråk kan också användas om den enskilde har förlorat sin naturliga förmåga att tala.

Medicinering

Eftersom cerebral pares kan leda till stela eller icke samarbetsvilliga muskler, kan receptbelagda läkemedel inkludera muskelavslappnande. Dessa är antingen administreras oralt eller genom en pump sätts in i buken. Botulinumtoxin, även känd som Botox, kan användas för att lugna muskelspasmer och kontrakturer. Botox, om den används, injiceras rakt in i drabbade muskelområdet.

Kirurgi

I svåra fall kan operation krävas för att korrigera hållning och ge en möjlighet att återfå vissa motoriska funktioner. Senor, ben och muskler kan behöva uträtad eller rekonstrueras för att ge rörlighet. Om detta misslyckas, kan nerver som leder till en spastisk eller kontrakte muskel måste avskiljas. Om det görs på rätt sätt, kan detta begränsa kramper och minska smärta. Men avskiljnings nerver orsakar ofta neurologiska skador på systemet, vilket resulterar i domningar.

Psykologi

Psykologi anses vara en viktig del av behandlingen. Ofta stress (både psykiska och fysiska) som följer cerebral pares kan ha en negativ inverkan på individen. En person med cerebral pares kan vara benägna att destruktiva eller antisociala beteenden som följd. En psykolog kanske kan hjälpa till genom att ge en känslomässig utlopp och undervisning individen att klara av vardagliga kamper.

Varning

Eftersom cerebral pares påverkar muskler och ligament i kroppen, är det viktigt att få en tidig diagnos. Om behandling inte ges, kan muskler, ligament och ben växer felaktigt och fortsätter att spasm, vilket orsakar onödig smärta. Cerebral pares förekommer ofta vid förlossningen hos barn som är underviktiga eller för tidig. Om detta sker, att få en korrekt diagnos och behandlingsplan för ditt barn omedelbart efter födseln är tillrådligt.