Cauda equina syndroom

Cauda equina syndroom is een ernstige neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door de compressie en ontsteking van zenuwen in het ruggenmerg. De wervelkolom bestaat uit netwerk van zenuwen ---- genoemd zenuwwortels ---- die afwijken van de belangrijkste ruggenmerg en zenden signalen naar en van de hersenen naar control orgaanfuncties en de beweging van de spieren helpen. Cauda equina syndroom veroorzaakt deze zenuwen ernstig ontstoken en gecomprimeerd worden, wat kan leiden tot verlies van spieren en organen controle en zelfs verlamming.

Significantie

De cauda equina is het gebied aan de voet van de wervelkolom van waaruit de zenuwwortels divergeren. De zenuwwortels ontstoken raken en gecomprimeerd wanneer de cauda equina wervelkanaal wordt te vernauwd. Deze vernauwing kan in het algemeen worden behandeld met de juiste zorg en geen verzwakkende invloed op het lichaam. Maar als de cauda equine wordt ernstig gecomprimeerd wordt het gevaarlijk en wordt genoemd cauda equine syndroom. Cauda equina syndroom is een zeer ernstige aandoening die blijvende schade aan de zenuwen kunnen veroorzaken; derhalve vereist onmiddellijke chirurgie.

Symptomen

De belangrijkste symptomen van het syndroom zijn: pijn in de onderrug (ischias), pijn in de benen, lies gevoelloosheid, verzwakte onderlichaam spieren en trage reflexen. Het kan ook het vermogen van de persoon om te starten, te stoppen of te controleren plassen beperken. In sommige gevallen kan een persoon niet in staat om überhaupt urineren. Ontlasting ook verstoord, wat kan leiden tot constipatie en incontinentie.

Oorzaken

Er zijn diverse oorzaken van cauda equina syndroom inclusief: verwonding geïnduceerde trauma, hernia, stenose van de ruggengraat, neoplasmata (tumoren van de wervelkolom), ontsteking veroorzaakt door andere aandoeningen (zoals de ziekte van Paget) en spinale infecties. Een hernia is de oorzaak van ongeveer 15 procent van de patiënten. De wervelkolom wordt meestal beïnvloed door tumoren die zich ontwikkelen in andere organen en vervolgens verspreid. Medische procedures gedaan in het gebied rond de wervelkolom kan soms verkeerd gaan tot cauda equina syndroom.

Behandeling

Cauda equina syndroom vereist onmiddellijke operatie binnen 48 uur na de manifestatie van de symptomen. Het belangrijkste doel van de chirurgische procedure is de hoeveelheid compressie te verminderen in de wervelkolom door het creëren van voldoende ruimte voor de zenuwen goed functioneert. Het secundaire doel van de operatie wegnemen van de oorzaak van het syndroom, bijvoorbeeld de verwijdering van een tumor of hernia dat veroorzaakt de compressie. Hoewel chirurgie noodzakelijk is, is er nog een kans dat de patiënt niet kunnen profiteren.

Preventie

Het tijdig onderkennen van de symptomen en een vroege diagnose is de primaire methode van preventie. Cauda equina syndroom is niet een veel voorkomende complicatie, maar iedereen voelt lagere rugpijn in combinatie met pijn en zwakte in de benen moet onmiddellijk melden bij een arts.