Can You Get Gordelroos Zonder Rash?

Gordelroos is een reactivering van het varicella-zoster virus (VZV), het virus dat veroorzaakt ook waterpokken. Het stelt ernstige pijn aan een zijde van het lichaam met een herpes uitslag die het pad van de aangetaste zenuw volgt. Soms, hoewel zelden, gordelroos geeft zonder een uitslag in een aandoening die bekend staat als zoster sine hepete (ZSH).

Inval

Volgens "infecties van het centrale zenuwstelsel," uitgegeven door Michael W. Scheld et al., Het aantal gevallen van gordelroos, die plaatsvinden zonder uitslag is niet bekend. Dit is vanwege de moeilijkheid van de diagnose van de toestand zonder de karakteristieke uitslag. Volgens de Universiteit van Maryland Medical Center, ZSH komt meestal voor bij oudere patiënten.

Symptomen

Personen die ZSH ondervinden nog steeds aanwezig met de karakteristieke unilaterale pijn bij gordelroos. Zij ervaren ook prodroom, de eerste symptomen van een herpes uitbraak die zich voordoen voordat een uitslag; dit omvat een brandend of tintelend gevoel in het gebied dat zal worden beïnvloed. De Universiteit van Maryland Medical Center meldt dat de andere symptomen van ZSH zijn gevoelloosheid, hoofdpijn, koorts en misselijkheid.

Diagnose

ZSH is moeilijk te diagnosticeren, maar de pijn ervaren door patiënten kan worden herkend door diagnostici. Volgens Scheld et al., Kan de diagnose worden bevestigd door de aanwezigheid van VZV-specifieke antilichamen en VZV DNA polymerase kettingreactie (PCR) test.

De Universiteit van Maryland Medical Center rapporteert dat sommige gevallen van Bell's palsy feite kan het gevolg ZSH.

Behandelingen

Volgens een studie door Y. Furuta et al., Van de afdeling KNO bij Hokkaido University School of Medicine, mensen met ZSH die antivirale middelen ontvangen, samen met een kuur van corticosteroïden, die de primaire behandeling voor gordelroos, ook hersteld van uitbraak . De studie merkt op dat deze behandeling is alleen effectief voor mensen die zijn bevestigd door middel van een PCR-test te ervaren van een herhaling van VZV.

Complicaties

Complicaties van ZSH zijn vergelijkbaar met die van algemene gordelroos en omvatten postherpetische neuralgie, een aandoening waarbij de pijn van gordelroos niet slaagt tegelijkertijd de uitslag verdwijnt. Andere mogelijke complicaties zijn verspreiding van de ziekte naar andere delen van het lichaam; Dit komt vooral voor bij immuungecompromitteerde personen. Ouderen en immuungecompromitteerde vaker ervaren complicaties als gevolg van VZV herhaling.