Bukspottkörtel smärtlindring

Bukspottkörteln smärta orsakas ofta av pankreatit, en inflammation i denna körtel bakom magsäcken som producerar matsmältningsenzymer och hormoner som reglerar glukos, allmänt känd som blodsocker. Inflammation kan orsaka dessa enzymer för att fastna, irriterande cellerna i bukspottkörteln. Detta inträffar hos både män och kvinnor, men sällan hos barn.

Orsaker

Pankreatit kan vara resultatet av gallsten, alkoholism, rökning, cystisk fibros, infektion, sår och buken skada. Du kan drabbas av akut pankreatit, där attackerna är milda och kortare, eller kronisk pankreatit, där attackerna är svåra och ärrbildning kan uppstå.

Symptom

Uppkomsten av bukspottskörteln smärta kan vara plötslig eller gradvis. Plötslig smärta kan vara svår, medan successiv smärtan kommer stadigt att öka i intensitet. Smärtan kommer att vara i den övre mitten eller övre vänstra delen av buken och stråla ut till baksidan. Smärta kan förvärras efter att ha ätit och kan pågå i flera dagar. Andra symtom är illamående, feber, svullen buk och hjärtklappning.

Behandlingar

Behandlingar för bukspottkörteln smärta beror på vilken faktor som orsakar smärtan. Om gallsten är den skyldige, kan gallblåsan behöva tas bort. Om överdriven alkoholkonsumtion har inflammerad bukspottkörteln, bör du undvika alkohol och funderar in i en detox-program om det behövs.

Din läkare kan också rekommendera ett förfarande för att öppna eller vidga gallgångarna så att matsmältningsenzymer inte blir blockerade. Enzym tillskott kan hjälpa kroppen att bryta ner näringsämnen i den mat du äter och tas just före måltid. En dietist kan hjälpa dig att planera bukspottkörtel-hälsosam kost som är låg i fett och raffinerat socker.

För tillfällig lättnad, prova avslappning eller meditation tekniker, och dra i ett varmt bad för att slappna av din mage och ryggmuskler.

Sjukhus

Du kan vara på sjukhus för behandling av bukspottkörteln smärta. Du kan bli tvungen att sluta äta för ett par dagar så att din bukspottkörtel att återhämta sig från inflammation, med IV vätskor som administreras för att minska risken för uttorkning. När infektionen är under kontroll, kan du äta intetsägande mat, dricka klara vätskor och smärtstillande kan vara fastställd.