Bronnen van ijzer en vitamine B-12

Hier is een belangrijk maar weinig bekend feit over voeding: u juiste niveaus van zowel ijzer en vitamine B-12 tot het niveau van ofwel handhaven nodig. Als je een tekort te worden in één, zal de andere pak gemakkelijk volgen. Vitamine B-12-tekort kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid en hartkloppingen. Een tekort aan een van beide ijzer of vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede. Dat is waarom het belangrijk is om te weten welke voedingsmiddelen goede bronnen van ijzer en vitamine B-12 te maken, ongeacht het soort dieet je volgt.

Vlees

Orgaanvlees zoals lever, hart of nier zorgt een van de beste bronnen van vitamine B-12. Kip, mager rundvlees en kalkoen zijn goede vlees bronnen van ijzer. U kunt zowel ijzer en vitamine B-12 in spiermaag kalkoen, rundvlees tong en kip harten te krijgen.

Vis

In de categorie vis, vette vis zoals zalm of snapper vormen een goede bron voor vitamine B-12. Voor bronnen rijk aan ijzer, probeer oesters, mosselen en tonijn. Heilbot en krab zijn goede bronnen voor zowel ijzer en vitamine B-12.

Bonen en zaden

Zowel bonen en zaden zijn rijk aan ijzer. De categorie bonen kunnen bestaan ​​bruine bonen, sojabonen, kikkererwten bonen en lima bonen. Ijzerrijke zaden zoals pompoen en sesamzaad maken goede snack keuzes. U kunt granen gebruikt in granen als bron van vitamine B-12 te eten, maar ze zijn niet zo goed een bron als vis of de meeste vleessoorten. Terwijl veel granen hebben B-12 in hen, kan de calorie-en suikergehalte eventuele verkregen voordelen compenseren.

Vegetarische voeding

Als je vegetariër bent, je bronnen van ijzer en vitamine B-12 zijn iets anders, afhankelijk van hoe streng je bent met je dieet. Je kunt ijzer uit elke gedroogde bonen of donkergroen-bladgroente te verkrijgen. Als je hunkert naar zoet eten, probeer rozijnen of watermeloen voor ijzer. U kunt uw levering van B-12 te krijgen van zuivel of eieren. Veganisten, die niet eten niets met dierlijke producten, moet proberen om tempeh of zeewier, beide goede bronnen van vitamine B-12, maar ook verrijkte sojamelk gebruiken als je het kan vinden. Uw arts kan voorschrijven van vitamine B-12 supplementen als je consequent een tekort.

Medische zorgen

Als je medicijnen in te nemen, raadpleeg dan uw arts over welke bronnen van ijzer en vitamine B-12 zijn goed voor je gezondheid. Sommige medicijnen hebben bijwerkingen van supplementen met ijzer of vitamine B-12. Schildklier medicijnen, dagelijks gebruik van aspirine en sommige antibiotica vallen in deze categorie.