Bristning av plantar fascia Vs. Plantar fasciit

Plantar fasciit och plantar fascia bristning är båda fotskador som kan orsakas av många faktorer. Båda kan vara mycket smärtsamt och symptom inkluderar smärta i nedre delen av hälen. Plantar fascia bristning är en mer allvarlig skada än plantar fasciit.

Plantar Fascia

Plantar fascia är den tjocka band av vävnad som täcker benen på undersidan av foten. Det är den bindväv som sträcker sig från hälen till ben i fotsulan. Om denna muskel är överutnyttjas eller ansträngd, kan den bli irriterad och inflammerad, som kallas plantar fasciit. När den rivs, kallas tillståndet plantar fascia bristning.

Plantar fasciit

Plantar fasciit, irritation och svullnad i muskler och ligament i botten av foten, kan orsaka smärta i hälen och hålfoten vilket ofta leder till en minskad mängd aktivitet. Svullnaden orsakas av översträckning den fibrösa vävnaden av ett antal faktorer som kan omfatta fot arch problem, kör, fetma och bär illasittande skor.

Plantar Fascia Bristning

Plantar fasciit kan ibland leda till ruptur av plantar fascia om fortsatt spänning appliceras på den redan svullen och irriterad vävnad på botten av foten. Symtomen inkluderar inflammation, blåmärken och kraftig smärta i det drabbade området. Denna skada orsakar oförmågan att stå på foten, springa eller delta i de flesta sporter. Idrottare som har ökat sin utbildning och idrott i en plötslig sätt kan orsaka denna skada att hända.

Behandling

Plantar fasciit kan behandlas konservativt med antiinflammatoriska mediciner, is massage, försiktig stretching, vila och aktivitet modifiering. För idrottare, krävs en annan, mjukare inställning till utbildning. Löpare bör undvika kullar, hårda ytor, instabila ytor och illasittande skor.

Plantar fascia bristning är allvarligare och, bortsett från konservativa i hemmet behandlingar, kan den kräva mer vila och läkarvård. Kirurgi och sjukgymnastik är två effektiva metoder som kan göras för att läka och rehabilitera den här skadan.

Riskfaktorer

Enligt American Academy of Orthopaedic Surgeons, du är mer benägna att drabbas plantar fascia skador om du är en kvinna, överviktig eller om du har ett jobb som kräver en hel del promenader eller stående på hårda ytor. Människor som springer eller går för motion är också i riskzonen och de som har onormala fot strukturer såsom platta fötter eller höga valv.

Varning

Om du lider av antingen plantar fasciit eller plantar fascia bristning, rådgöra med din läkare först om dina ortopediska problem för medicinering och andra behandlingar som ni kan ha särskilda villkor som måste bedömas.