Bone Scan Veiligheid

Bone Scan Veiligheid

Een botscan is een diagnostische procedure om problemen in de botten, zoals fracturen, tumoren en ziekten te detecteren. Het proces omvat het injecteren van een tracer, een kleine hoeveelheid radioactief materiaal dat zich heeft opgehoopt in de probleemgebieden in de botten, en het omzetten van de straling informatie in een beeld.

Veiligheid

Bone scans zijn een routine procedure uitgevoerd over de hele wereld. Het wordt beschouwd als een veilige procedure.

Side Effects

Hoewel zeldzaam, de meest voorkomende bijwerkingen zijn het gevolg van een allergische reactie op de radioactieve tracer. De bijwerkingen kunnen zijn koude rillingen, koorts, huiduitslag, hoofdpijn, misselijkheid en een snelle hartslag.

Allergische Risicofactoren

Degenen die het meest waarschijnlijk een negatieve, allergische reactie op de radioactieve tracer hebben zijn die met bestaande allergieën of gevoeligheden voor voedsel (schaaldieren, conserveermiddelen), latex, contrast kleurstoffen en andere medicijnen.

Zwangerschap en borstvoeding

Zwangere vrouwen worden ontmoedigd om een ​​botscan omdat de risico's voor de foetus door blootstelling aan straling groter zijn dan voor een volwassene. Een deel van de radioactieve stoffen gebruikt in botscan kan overgaan in de moedermelk en vereisen de stopzetting van borstvoeding voor een tijd.

Vergelijking

Om de hoeveelheid straling plaats in verband Drugs.com merkt dat de blootstelling van een normale dosis radioactieve materialen voor een botscan is ongeveer hetzelfde als het ontvangen van een X-ray.