Bone Marrow gemetastaseerde ziekte

Bone Marrow gemetastaseerde ziekte

Uitgezaaide kanker ontstaat wanneer kankercellen zich vanuit de oorspronkelijke tumor naar andere delen van het lichaam. Botten zijn een gemeenschappelijke plaats voor deze kankercellen gaan groeien, en dit veroorzaakt uitgezaaide botkanker. Bone metastatische ziekte optreedt bij veel patiënten met kanker op enig moment tijdens het verloop van hun ziekte, en kan het merg of de buitenzijde van de botten.

Uitgezaaide kanker

Wanneer kankercellen afbreken van de oorspronkelijke tumor, kunnen ze door de bloedbaan of het lymfestelsel (inclusief lymfeklieren en schepen) naar andere delen van het lichaam. Meestal sterven deze cellen langs de weg, maar af en toe zal ze zich te vestigen in een nieuw gebied, zoals het beenmerg. Dit kan in elke bot in het lichaam, maar meestal gebeurt in de assen van de lange botten van het lichaam, zoals de benen.

Tekenen en symptomen

Het meest voorkomende symptoom van beenmerg metastase botpijn. In het begin kan dit pijn komen en gaan en worden verlicht met de oefening; echter, naarmate de ziekte vordert, de pijn kan constant en verergerd met activiteit geworden. Patiënten kunnen ook last hebben van zwelling, stijfheid of gevoeligheid in de botten. Bloedarmoede, of een laag aantal rode bloedcellen, kan ook duiden beenmergkanker. Deze symptomen kunnen vele oorzaken hebben, dus is het belangrijk om te controleren met een arts om te bepalen of ze worden veroorzaakt door kanker.

X-ray diagnose

Het is belangrijk om met een arts een van de symptomen die gerelateerd zijn aan beenmerg metastase. Röntgen scan is een manier om sommige typen botmetastasen detecteren. Hierdoor kunnen zowel osteolytische metastase, waarbij botten zijn minder dicht bij de kanker gesteld en osteoblastische metastasen, waarbij de botten dichter gemaakt detecteren. Osteolytische metastase toont op een X-ray scan als donkere vlekken, en osteoblastische metastasen te zien als witte vlekken.

Andere bot-scans

Een radionuclide botscan wordt vaak gebruikt om te bepalen of een kanker is uitgezaaid naar het beenmerg. In deze techniek wordt de patiënt geïnjecteerd met een radioactieve stof een "merker" wordt aangetrokken zieke beenmerg door het hele lichaam. Computertomografie (CT) scan lijkt op röntgenaftasting, maar in plaats van een enkele foto, roteert rond de patiënt, waarbij verscheidene vanuit verschillende hoeken om een ​​gedetailleerde dwarsdoorsnede van een deel van het lichaam. Magnetic resonance imaging (MRI) maakt gebruik van sterke radiogolven en magneten om een ​​kaart van het lichaam te maken. MRI-scans zijn nuttig voor het kijken naar het ruggenmerg. In een positron emissie topografie (PET) scan worden radioactieve suikers geïnjecteerd in de bloedbaan. Kankercellen gebieden zal deze suikers sneller dan gewone cellen absorberen, waardoor de arts een beeld van waar de kanker is. Bloedonderzoeken, zoals tests om het calciumgehalte van het bloed te controleren of te detecteren anemie kunnen eveneens worden gebruikt om bot uitgezaaide ziekte te diagnosticeren. Zodra een kankerachtige gebied wordt gedetecteerd, kan een biopsie noodzakelijk.

Behandeling

Beenmerg metastase wordt gewoonlijk behandeld door targeting de oorspronkelijke kanker die het veroorzaakt. Deze kanker kan worden behandeld met chemotherapie of hormoontherapie. Als de uitgezaaide kanker significante hoeveelheden beenmerg is vernietigd, kan een beenmergtransplantatie nodig. Als chemotherapie succesvol bij de behandeling van kanker, zullen de symptomen van beenmerg metastase vaak verdwijnen.

Preventie

De enige manier om kanker te voorkomen dat zich onder de beenmerg of andere delen van het lichaam te behandelen voordat het een kans te verspreiden. Vroege opsporing is van cruciaal belang, en screenings zoals mammogrammen zijn noodzakelijk om kanker op te sporen voordat het kan beginnen te verspreiden. Het is belangrijk om met een arts wat screenings nodig en hoe vaak ze worden toegediend aan kankerpatiënten zo vroeg mogelijk te detecteren.