Bone Cancer Prognose Feiten

Er zijn twee verschillende soorten van botkanker. De eerste primaire botkanker, die kanker die begint in het bot. De tweede secundaire botkanker, die optreedt wanneer kanker in een ander lichaamsdeel heeft verspreid of uitgezaaid naar de botten. Mensen met borstkanker, longkanker en prostaatkanker zijn vooral gevoelig voor botmetastasen. Kanker kan metastaseren naar verschillende delen van het bot.

Zoals kanker kunnen ontstaan ​​bij andere lichaamsdelen en metastaseren naar het bot, botkanker ook kunnen uitzaaien naar andere lichaamsdelen. Primaire botkanker die niet heeft verspreid wordt aangeduid als gelokaliseerde botkanker, en in het algemeen een veel hogere overlevingskans dan botkanker die zich heeft verspreid naar andere plaatsen op het lichaam.

De prognose voor de primaire botkanker en secundaire botkanker verschillen. Daarnaast is de prognose voor primaire botkanker verschillen, afhankelijk van het stadium bij diagnose en behandeling.

Soorten Primaire botkanker

Het lichaam heeft meer dan 200 botten en elke individuele bot of set van botten in het lichaam kan worden beïnvloed door botkanker.
Er zijn verschillende voorkomende vormen van botkanker die algemeen veelal speciale botten in het lichaam. Osteosarcoom, die de primaire stakingen kinderen en jonge volwassenen, wordt het meest gevonden in de knie botten of de omliggende gebieden. Osteosarcoom begint te ontwikkelen in nieuw weefsel, genaamd osteoïde, in groeiende botten.

Een tweede voorkomende vorm van botkanker, Ewing-sarcoom, opnieuw voornamelijk stakingen kinderen en jonge volwassenen. Artsen geloven Ewing-sarcoom ontstaat in onrijpe zenuwweefsel in het bot. Ewing-sarcoom beïnvloedt vooral bot in het bovenbeen en bekken.

Ongeveer 20 procent van alle botkanker worden aangeduid als chondrosarcoom, die over het algemeen afkomstig van de bekken, ribben of bovenbeen, maar kan ook worden gevonden onder de knieën of ellebogen. Chondrosarcomen, waarvan hoofdzakelijk volwassenen, gewoonlijk begint in het kraakbeen, maar kan ook ontstaan ​​bij een bot of langs het oppervlak van een bot. Chondrosarcoma richt zich voornamelijk op volwassenen tussen de leeftijden van 40 en 75 Zeldzame gevallen gediagnosticeerd bij jonge mensen worden aangeduid als mesenchymale-chondrosarcoom.

Chordoom, kwaadaardige vezelig histiocytoma - die meestal zijn oorsprong in de benen en armen - en firbosarcoma zijn ook meestal gezien bij volwassenen en zelden bij kinderen.

Factoren die van invloed Prognose voor Primaire botkanker

Er zijn verschillende factoren die de prognose voor primaire botkanker. Gelokaliseerde botkanker hebben over het algemeen een betere prognose dan gemetastaseerde botkanker. De belangrijkste factoren zijn het type en de locatie van de botkanker; het stadium van de ziekte; of de ziekte is in een site of veel; of het is uitgezaaid naar andere sites of andere lichaamsdelen; de graad van de kanker (hoeveel de cellen afwijken van normale, de snelheid waarmee de cellen vermenigvuldigen) en algemene gezondheid van de patiënt en de reactie op de behandeling.

Andere belangrijke factoren zijn hoe lang de patiënt had symptomen, zoals vermoeidheid en pijn op de plaats van de kanker, en hoeveel van de kanker kan worden verwijderd door chirurgie of gedood door chemotherapie.

5 jaars overleving voor Gelokaliseerde Primaire botkanker

Terwijl de overlevingskansen variëren, wordt vooruitgang geboekt om sterk verbeteren van de overlevingskansen van de meest voorkomende vormen van botkanker.

Bijvoorbeeld, experimentele therapieën getest in 2007 door Holcombe E. Grier van het Dana-Farber Cancer Institute en de Boston Children's Hospital, aangetoond dat Ewing-sarcoom bij patiënten met gelokaliseerde botkanker - kanker in een bepaalde site - had zo veel als een 72 procent overlevingskans tarief, vanaf de 61 procent met de eerdere behandelingen.

De overlevingskans voor osteosarcoom kan oplopen tot 70 procent naar 75 procent voor gelokaliseerde primaire botkanker zijn.

Lange termijn overlevingskans voor mensen met een chondrosarcoom is over het algemeen tussen de 50 procent en 75 procent.

Survival tarieven voor Primaire Bone kanker die is uitgezaaid

Zodra de primaire botkanker metastasizes naar andere delen van het lichaam, de overlevingskansen verminderen sterk. Dit gebeurt omdat de kanker niet meer kan worden behandeld of voorkomen door het verwijderen van de tumor en kankercellen in het bot.

Survival tarieven variëren sterk, afhankelijk van waar de kanker uitzaait naar. Metastasen naar de zenuwen of bloedvaten kunnen worden behandeld door amputatie van de aangetaste ledematen. Uitzaaiingen naar de longen of de borst is veel ernstiger en relatief lage 5-jaarsoverleving, die variëren afhankelijk van de omvang van de uitzaaiingen.

Survival tarieven voor secundaire botkanker

Survival bekijken van secundaire botkanker afhankelijk van de omvang van de metastasen het bot, andere plaatsen van metastasen en het soort primaire kanker. Algemeen wijdverspreide metastasen het bot een slechte prognose en zeer lage overleving. Bovendien metastasen het bot vaak symptomen die schadelijk zijn dagelijks leven, waaronder pijn op de plaats metastasen en / of verhoogde calciumconcentraties in het bloed, wat leidt tot symptomen zoals waanvoorstellingen, nierstenen of zelfs de dood.