Bloedsomloop Ziekten & Aandoeningen

Bloedsomloop Ziekten & Aandoeningen

Je hart, het bloed en de vaten die het bloed uit te voeren zijn de drie belangrijkste onderdelen van het vaatstelsel. Uw bloedsomloop draait zuurstof en voedingsstoffen naar organen en weefsels en afvoert afvalstoffen. Er zijn honderden ziekten en aandoeningen waarbij de bloedsomloop.

Significantie

Volgens een 2009 door de World Health Organization, ziekten van het hart en de bloedsomloop --- cardiovasculaire en cerebrovasculaire --- zoals hartaanvallen en beroertes, zijn verantwoordelijk voor meer dan 15 miljoen doden wereldwijd per jaar. "Een groot deel van hen zijn ook te voorkomen of te vermijden", zegt de WHO. Roken, overgewicht, slechte voeding en zwaar gebruik van alcohol in verband worden gebracht met vele bloedsomloop ziekten.

De Feiten

Volgens de WHO de belangrijkste bloedsomloop ziekten zijn hypertensie, coronaire hartziekte, cerebrovasculaire ziekte en cardiomyopathie. Wereldwijd zijn er meer sterfgevallen als gevolg van hart-en vaatziekten (7,2 miljoen) dan een beroerte (4,6 miljoen), maar meer dan twee keer zoveel doden door een beroerte optreden in de ontwikkelingslanden als in de ontwikkelde landen. Andere aandoeningen van de bloedsomloop en aandoeningen omvatten anemie, syndroom van Barlow's of floppy klep syndroom, chronische venus insufficiƫntie, de ziekte van Lyme, ziekte van Rh, ziekte van Kawasaki, Volkmann ischemie, Wolff-Parkinson-White-syndroom en de ziekte van Raynaud.

Coronaire hartziekte

Volgens de American Heart Association, totale hart-en vaatziekten is de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten, vanaf 2009 met het hoogste sterftecijfer zijn onder degenen die ouder zijn dan 75 Coronaire hartziekten wordt gedefinieerd als een vernauwing van de kleine bloedvaten die bloed en zuurstof naar je hart. Volgens de National Library of Medicine, wordt het veroorzaakt door de opbouw van plaque op de wanden van je bloedvaten. Diabetes, hoge bloeddruk, nier-en vaatziekten, roken, alcoholmisbruik en een gebrek aan lichaamsbeweging verhogen het risico op het ontwikkelen van hart-en vaatziekten.

Stroke

Cerebrovasculaire ziekte, ook bekend als beroerte, treedt op wanneer de hersenen niet genoeg zuurstof krijgt en bloedstroom, derhalve hersenweefsel sterft. Volgens Penn State Children's Hospital, kan een beroerte optreden als gevolg van een geblokkeerde bloedvat (ischemische beroerte) of als gevolg van een bloedvat barst (hersenbloeding). "Als de barst bloedvat voorkomt normale bloedstroom naar de hersenen en bloed laat lekken naar een gebied van de hersenen, waar het weefsel vernietigt," volgens PSCH. Volgens de American Stroke Association, vanaf 2009, 795.000 Amerikanen elk jaar lijden aan een nieuwe of terugkerende beroerte resulteert in meer dan 143.000-takt gerelateerde sterfgevallen.

Cardiomyopathie

Cardiomyopathie is een zeer ernstige aandoening die optreedt wanneer je hartspier ontstoken raakt en niet meer goed functioneren, mogelijk als gevolg van virale infecties. Van de drie belangrijkste vormen van cardiomyopathie --- verwijde, hypertrofische en restrictieve, de meest voorkomende is verwijde of congestieve cardiomyopathie waarbij de meeste patiƫnten ontwikkelen hartfalen. Als u cardiomyopathie zijn verwijd, kan je hartritmestoornissen ervaren. Omdat de bloedstroom wordt beperkt in een vergroot hart, kan je ook de ontwikkeling van bloedstolsels in de voering van je hart, of in de rechter of linker ventrikel van het hart.

Reumatische koorts

Volgens de WHO, reumatische koorts en reumatische hartziekte gevolgen hebben voor ongeveer 12 miljoen mensen wereldwijd veroorzaakt 400.000 doden per jaar. Het is een van de meest voorkomende vaatziekten bij kinderen in ontwikkelingslanden. Reumatische koorts is een ontstekingsziekte die soms leidt aan een infectie van de keel zoals streptococus. Ontsteking kan in het hart, centraal zenuwstelsel, huid en gewrichten. Symptomen zijn onder meer koorts, zwelling en pijn in de gewrichten, pijn op de borst of hartkloppingen, vermoeidheid, oncontroleerbare bewegingen van het lichaam en kortademigheid. Reumatische koorts kan leiden tot permanente complicaties zoals reumatische hartziekte waarbij hartspier wordt verzwakt of hartkleppen meestal smal tot een vermindering van de bloedstroom.