Blaasontsteking bij baby's

Cystitis is een ontsteking van de urineblaas en kunnen worden genoemd een lagere urinewegen (UTI) wanneer de urethra is ontstoken. Het komt vaak voor bij kinderen als gevolg van een aangeboren afwijking.

Oorzaken

Blaasontsteking bij baby's wordt vaak veroorzaakt door aangeboren afwijkingen van de urinewegen zoals vesicoureteral reflux. Deze aandoening verhindert de blaas volledig wordt geleegd, die bacteriën kunnen toelaten in de blaas.

Frequentie

Urineweginfecties bij baby's jonger dan een jaar oud zijn vier keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit komt door de hogere aangeboren afwijkingen van de urinewegen bij mannen.

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom van blaasontsteking bij baby's is bloed in de urine, vaak moeten plassen en tederheid in de onderbuik. Koolzuurhoudende dranken kunnen deze symptomen veroorzaken door irritatie van de urinewegen.

Medical Care

Baby's moeten worden onderzocht door een zorgverlener wanneer zij pijn bij het plassen of bloed in de urine.

Tests

Baby's met chronische urineweginfecties kan een echografie beeld van de blaas en de nieren nodig om eventuele afwijkingen te identificeren. De urineblaas en urethra kan worden onderzocht door injectie van een contrastvloeistof en die röntgenstralen.