Biverkningar av Doryx

Doxycycline hyclate eller Doryx, är ett antibiotikum som är föreskriven för feber orsakade av fästingar, loppor och löss. Det är också föreskrivs för urinvägsinfektioner, kronisk ögoninfektioner och för behandling i malariaförebyggande på utlandsresor mindre än fyra månader. Det är ibland används för att behandla akne.

Biverkningar

De huvudsakliga biverkningarna av Doryx är bröstsmärtor och svullnad av ansikte, läppar, hals, armar och ben. Det finns också svårigheter att svälja, inflammation i tungan, aptitlöshet, illamående, hudutslag, rektal eller genital klåda, magont, ljusa tarmrörelser, allergiska reaktioner som nässelutslag och klåda, tand missfärgning och kräkningar. En annan sak att tänka på är att barn under åtta års ålder bör inte ta Doryx eftersom det kan orsaka permanent missfärgning av tänderna. Och kvinnor i deras sista graviditets bör inte ta Doryx. Du bör också kontakta din läkare innan du tar Doryx med antacida såsom Maalox, blodförtunnande mediciner och p-piller.

Så här använder Doryx

Doryx bör tas med ett helt glas vatten för att undvika magen eller halsirritation och kan tas med eller utan mat. Doryx Tabletterna ska sväljas hela och om du har problem med att svälja dem, kan du öppna kapseln och strö dem på en sked äppelmos.

Dosering

För vuxna är den vanliga dosen 200 milligram på den första behandlingsdagen, följt av en underhållsdos på 100 milligram per dag. För malaria förebyggande dosen är 100 milligram per dag och behandling bör starta en till två dagar innan resan till ett malariadrabbade landet. Även barn under åtta års ålder bör inte ta Doryx, barn över 8 år och som väger mindre än 100 pounds bör ta två milligram uppdelat på två doser på den första behandlingsdagen, följt av ett mg ges som en daglig dos.

Doryx och mindre könssjukdomar

Doryx kan också hjälpa till att lindra symptomen av mindre sexuellt överförbara sjukdomar som syfilis, klamydia och gonorré. Doryx kommer inte lindra symptom i samband med HIV-virus eller aids.

Förvaring

Doryx kapslar ska förvaras i sina flaskor tills produkten ska användas och förvaras i ett svalt och torrt som ett skåp. Förvara inte Doryx i ett uppvärmt utrymme, såsom en varm bil, eftersom det kan förstöra medicinen.