Bipolaire Syndroom

Bipolaire syndroom, beter bekend als bipolaire stoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door chronische stemmingswisselingen tussen depressie en manie oncontroleerbaar. Terwijl bipolaire syndroom effectief kan worden behandeld met medicijnen en therapie, is er geen remedie voor deze aandoening.

Manic Episode Symptomen

Symptomen van manie ervaren door mensen met een bipolaire stoornis zijn onder verminderde behoefte aan slaap, verhoogd libido, vluchten van ideeën en creativiteit, het nastreven van roekeloze activiteiten en extreme prikkelbaarheid.

Depressieve episode Symptomen

Symptomen van depressie geassocieerd met bipolaire stoornis onder onbedwingbare trek in koolhydraten, angst, laag zelfbeeld, verslapen en gewichtstoename.

Manie Diagnose

Een manische episode moet nog minstens twee weken klinisch te worden ingedeeld, en zonder behandeling sommige manische episodes kunnen duren tot vier maanden.

Depressie Diagnose

Een depressieve episode moet ook nog tenminste twee weken klinisch worden geïdentificeerd, maar onbehandelde depressieve episoden kan duren tot 14 maanden.

Beginleeftijd

De traditionele beginleeftijd voor bipolaire stoornis is de late adolescentie geweest, maar de afgelopen tien jaar een hogere incidentie van de kindertijd en de vroege adolescentie bipolaire syndroom werd geconstateerd.

Behandeling

Bipolair syndroom wordt meestal behandeld met medicijnen. Stemmingsstabilisatoren zoals lithium kan worden gecombineerd met anti-epilepsie medicijnen, zoals Lamictal om stemmingswisselingen te controleren. Af en toe anti-psychotische of anti-angst medicijnen worden voorgeschreven als een patiënt niet goed reageert op stemmingsstabilisatoren of anti-epilepsie pillen.