Bilirubine Metabolisme & Neonatale geelzucht


Een ongeboren baby heeft extra rode bloedcellen om de zuurstof uit haar moeder ontvangt via de placenta voeren. Na de geboorte wordt de pasgeborene ademen zuurstof en de extra bloedcellen zijn niet langer nodig. Lever de zuigeling vernietigt de rode bloedcellen. Een bijproduct van dit proces bilirubine. Bilirubine wordt geëlimineerd, of gemetaboliseerd, via ontlasting en de huid, die geel kleuren, of geelzucht veroorzaakt. Milde geelzucht kunnen pasgeborenen te beschermen tegen vrije radicalen, volgens de National Academy of Sciences.

Geschiedenis

Als gevolg van een hoge incidentie van Rh hemolytische ziekte in de jaren 1950, de behandeling van neonatale geelzucht was agressief. Een dergelijke behandeling voortgezet door de jaren 1970, hoewel de ontwikkeling van Rhogam, een vaccin voor moeders met een Rh soort negatieve bloed, drastisch verminderde de incidentie van ernstige bloedincompatibiliteit. Fototherapie behandeling werd ontwikkeld toen een kinderverzorgster gemerkt dat baby's geplaatst in de buurt van het raam waren minder geel dan andere baby's.

Betekenis

Neonatale geelzucht, ook wel kernicterus, plaatsvindt binnen de eerste 24 uur na de geboorte, of dat wordt gekenmerkt door een extreem hoge (meer dan 30 mg / dL) totaal serum bilirubine (TBS), wordt beschouwd als een hoog risico. Zuigelingen in die categorie een risico lopen op schade aan de hersenen, lever-en vaatziekten, en indien onbehandeld, de dood. Bloedtransfusies nodig zijn om die baby's slaan. Slechts één op de 10.000 baby's zijn met een hoog risico.

Soorten

In een normale term zuigeling, bilirubine piek bij minder dan 12 mg / dl in de eerste 3-5 dagen van het leven. TBS niveaus onder 20 mg / dL worden beschouwd als laag risico. Licht hoger dan normaal bilirubine, genaamd hyperbilirubinemie, worden geassocieerd met moeders die O positief bloedgroepen, en kunnen minder ernstige ABO incompatibele hebben. Prematuren, die onvolwassen levers dat kan de vernietiging van extra rode bloedcellen niet goed verwerken, zijn ook een verhoogd risico op hyperbilirubinemie.

Identificatie

De snelheid van de stijging van de totale serum bilirubine in de eerste 24 tot 48 uur is een voorspeller van ernstige geelzucht, zodat baby's die geel goed uit na de geboorte medische aandacht moeten krijgen. Fysiologisch (normaal) pasgeboren geelzucht optreedt op de derde en vierde dag van het leven, en is merkbaar voor het eerst in het gezicht en het wit van de ogen. Geelzucht die zich verspreidt onder de navel tot de heupen en benen kan een aanwijzing zijn van hogere bilirubine niveaus zijn. Een jaundiced pasgeboren wie lusteloos wordt en niet goed voeden moet worden geëvalueerd door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.

Preventie / Solution

In tegenstelling tot commerciële zuigelingenvoeding, moedermelk bindt met bilirubine en voert het uit door het spijsverteringskanaal, zodat moeders die borstvoeding vroeg moet beginnen en borstvoeding zo vaak mogelijk om geelzucht te voorkomen.
De huid is een orgaan van de eliminatie. Zonlicht, hetzij direct of indirect via een raam, helpt pasgeboren huid elimineren geelzucht sneller. Expose zoveel blote huid mogelijk om het licht. Gebruik uw gezond verstand om extreme temperaturen of zonnebrand te voorkomen.

Kunstlicht is effectief als het is dichtbij genoeg. De ogen van de baby moet worden gearceerd of afgedekt om schade te voorkomen. Leveranciers Home gezondheid product kan een "biliblanket" dat gloeit, voor het verpakken van geelzucht zuigelingen bieden.
Eliminatie van bilirubine kan ook worden geholpen door het voeren van extra vocht, zeker als een baby wordt behandeld door fototherapie of kunstlicht, in het ziekenhuis of thuis.