Bijwerkingen van LDR brachytherapie

Bijwerkingen van LDR brachytherapie

LDR brachytherapie of lage dosistempo brachytherapie, is een behandeling voor kanker. Aangezien het gaat om het implanteren van radioactieve deeltjes ter grootte van een rijstkorrel, wordt soms aangeduid als "seed implantatie." De zogenaamde "brachytherapiekernen" direct in of in de nabijheid van de tumor site, en komt het straling kankercellen zonder de naburige weefsel geplaatst. Hoewel effectief, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen van LDR brachytherapie.

Urinaire dysfunctie

Een van de meest bekende toepassingen van LDR brachytherapie de behandeling van gelokaliseerde prostaatkanker, waardoor tumoren die zijn opgenomen in de prostaatklier. Volgens Dr J. Cook en collega-onderzoekers in het Princess Margaret Hospital in Toronto, kunnen sommige mannen die deze behandeling ofwel moeite met plassen of incontinentie ervaren. Echter, als het onderzoeksteam opgemerkt in de 12 november 2008, nummer van The Journal of Urology, slechts 1 tot 2 procent van de 484 mannen die ze waargenomen in een cohort follow-up studie tussen 1999 en 2005 ervaren deze effecten. Bovendien werden urine problemen gemeld voornamelijk in de eerste 6 maanden na LDR brachytherapie, met een duidelijke verbetering daarna.

Bekken Complicaties

Een andere toepassing van LDR brachytherapie de behandeling van beginnende baarmoederhalskanker. Soms zijn complicaties in de blaas, vagina, dunne darm en perifere zenuwen gerapporteerd. In een 2009 evaluatie studie uitgevoerd door Franse onderzoekers met 39 vrouwen, 13 ervaren dergelijke complicaties, de meeste klachten waarbij de invloed van de blaas. Uit deze bevindingen, het onderzoeksteam concludeerde dat de snelheid van het bekken of de buik mislukkingen bij vrouwen die LDR brachytherapie de behandeling van vroeg stadium van baarmoederhalskanker is relatief laag. In tegenstelling, het team merkte op dat het tarief van 2 en 4-jaars overleving zonder recidief was 94 en 91 procent, respectievelijk.

Erectiestoornissen

Veel prostaatkanker behandelingen dragen het risico van moeilijk bereiken ondervinden of behouden van een erectie. Echter, volgens de Prostaat brachytherapie Advisory Group, erectiestoornissen of impotentie na LDR brachytherapie is veel minder vaak voor, vooral bij mannen jonger dan 60, die vóór de behandeling seksueel actief waren. In feite is de groep beweert dat erectiestoornissen alleen effecten tussen de 10 en 30 procent van deze patiënten, in vergelijking met 30 tot 60 procent van de mannen die andere behandelingen voor prostaatkanker.

Beperkte Fysieke Contact

Sinds de 'zaden' beginnen aan straling vrij na implantatie, dient de patiënt te vermijden dicht of langdurig contact met jonge kinderen en zwangere vrouwen gedurende 2 maanden na LDR brachytherapie. Bovendien moet seksuele activiteit worden vermeden gedurende enkele weken.

Andere Effecten

Sporen van bloed kan worden in het zaad of de urine na de eerste paar maanden na de behandeling.