Bijwerkingen van cytosinearabinoside

De Leukemie en Lymphoma Society meldt dat elk jaar meer dan 40.000 Amerikanen krijgen een diagnose van leukemie, een vorm van kanker die het bloed en het beenmerg aantast. Artsen maken gebruik van een aantal behandelmethoden ter bestrijding van leukemie en andere bloedkanker, met inbegrip van de chemotherapie medicijn Cytarabine of cytosinearabinoside. Ondanks de effectiviteit, cytosinearabinoside is niet voor iedereen als het presenteert een aantal risico's op bijwerkingen en complicaties bij sommige patiënten.

Vaak voorkomende bijwerkingen

Gastro-intestinale bijwerkingen, zoals verlies van eetlust, misselijkheid, braken en diarree zijn onder degenen meest voorkomende bijwerkingen van cytosinearabinoside. Met name misselijkheid en braken zijn de meest voorkomende wanneer snel toegediend via een infuus met cytosine arabinoside. Het is ook gebruikelijk om zweren in de mond of rond de anus als gevolg van een behandeling met cytosinearabinoside ontwikkelen. Daarnaast lever disfunctie is een andere veel voorkomende, maar ernstiger, bijwerking van Cytarabine.

Bloed Side Effects

Omdat cytosinearabinoside werkt met de acties van de beenmerg in een poging om kankercellen te vernietigen remmen, het geneesmiddel beïnvloedt ook de hoeveelheid van bepaalde celtypes in de bloedbaan. Bijvoorbeeld, cytosinearabinoside veroorzaakt vaak een tekort aan bloedplaatjes of trombocytopenie, waardoor blauwe plekken en een verhoogd risico op bloedingen binnenkant van je schedel. Bloedarmoede of een tekort aan zuurstof rijke rode bloedcellen is ook mogelijk, als gevolg vermoeidheid en kortademigheid. Sommige patiënten ontwikkelen leukopenie of een vermindering van het aantal ziekte-bestrijdende witte bloedcellen, waardoor het lichaam vatbaar voor infecties. Vermindering van bloedplaatjes en rode of witte bloedcellen optreden gedurende de eerste 24 uur na cytosinearabinoside behandeling. Aantal bloedcellen typisch toenemen tot normale niveaus gedurende verscheidene dagen, om weer dalen tijdens de vijftiende tot vierentwintigste dag na de behandeling.

Cytarabine Syndroom

Cytarabine syndroom is de naam gegeven aan een groep van bijwerkingen die ongeveer zes tot twaalf uur later een cytosinearabinoside behandeling. Veel voorkomende symptomen van Cytarabine syndroom zijn koorts gepaard gaan met pijn in je spieren en botten. Minder vaak voorkomende symptomen van Cytarabine-syndroom zijn pijn op de borst, huiduitslag, malaise of een gevoel van ruimtelijkheid en conjunctivitis of zwelling van het vlies rond je oogleden. Als u last Cytarabine Syndroom na een cytosinearabinoside behandeling, kan uw arts een corticosteroïd als een maatregel om een ​​herhaling van de symptomen na de volgende behandelingen te elimineren.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen

Naast de algemene symptomen en Cytarabine syndroom, cytosinearabinoside heeft de potentie om een ​​aantal andere bijwerkingen en complicaties. Sommige patiënten ervaren een verstoorde nierfunctie of een onvermogen om te plassen na de behandeling. Dermatologische symptomen zoals jeuk of haaruitval zijn ook mogelijk. In zeldzame gevallen, cytosinearabinoside veroorzaakt neurologische bijwerkingen, zoals duizeligheid en hoofdpijn. Ontsteking van uw slokdarm of alvleesklier kan ook optreden na een cytosinearabinoside injectie.

Drug Interactions

Er zijn enkele geneesmiddelen die ongewenste bijwerkingen veroorzaken bij gebruik in combinatie met cytosine arabinoside. Bijvoorbeeld, het gelijktijdig gebruik van de chemotherapie medicijn L-asparaginase verhoogt ontsteking van de alvleesklier. Als je longontsteking of bepaalde bacteriële infecties te ontwikkelen, zal uw arts niet in staat zijn om Gentamicine of chinolonen gebruiken om de behandeling van uw ziekte zo cytosinearabinoside vermindert de werkzaamheid van deze geneesmiddelen. Daarnaast symptomen van cardiovasculaire aandoeningen gecontroleerd met Digoxine vaak terugkeren wanneer patiënten worden gegeven cytosinearabinoside.